Od­lu­ka o kre­dit­nom za­du­že­nju Op­šti­ne Ulcinj od 5,5 mi­li­o­na eura jednoglasno da

November 18, 2015   | Ngjarjet - Events

skupstina-ulcinjUL­CINj- Od­lu­ka o kre­dit­nom za­du­že­nju Op­šti­ne u iz­no­su od 5,5 mi­li­o­na eura, ko­ja je usvo­je­na uz sa­mo je­dan uz­dr­ža­ni glas od­bor­ni­ka opo­zi­ci­je, po­mo­ći će kon­so­li­da­ci­ji fin­sij­ske si­tu­a­ci­je u lo­kal­noj upra­vi i jav­nim pred­u­ze­ći­ma, ali će pred­sta­vlja­ti ve­li­ki pri­ti­sak na fi­nan­sij­sko po­slo­va­nje Op­šti­ne, oci­je­ni­la je ve­ći­na od­bor­ni­ka SO Ul­cinj. Ka­ko je pla­ni­ra­no, naj­ve­ći dio tih sred­sta­va, oko 3,1 mi­li­on eura, oti­ći će na is­pla­te du­go­va­nja pre­ma ban­ka­ma, ne­što pre­ko po­la mi­li­o­na za so­ci­jal­ni pro­gram, s oko mi­li­on iz­mi­ri­će se sve pla­te pre­ma rad­ni­ci­ma u op­štin­skoj upra­vi i jav­nim pred­u­ze­ći­ma, a za oba­ve­ze pre­ma do­ba­vlja­či­ma pred­vi­đe­ne su 733.000 eura. Po­zi­tiv­no mi­šlje­nje o kre­di­tu ko­ji će bi­ti do­bi­jen od jed­ne ko­mer­ci­jal­ne ban­ke s ka­mat­nom sto­pom od oko 3,5 od­sto da­lo je Mi­ni­star­stvo fi­nan­si­ja, dok je Vla­da ra­ni­je da­la ga­ran­ci­je že­nje. Pred­sjed­ni­ca od­bor­nič­kog klu­ba DUA Ha­ti­dža Đo­ni ka­za­la je da je kre­dit­no za­du­že­nje su­vi­še ozbilj­na stvar da bi se o to­me ras­pra­vlja­lo na na­čin ko­ji je to ini­ci­ra­la vla­da­ju­ća ve­ći­na.
– Sve ste str­pa­li u jed­nu tač­ku i Sa­na­ci­o­ni plan, i za­du­že­nje, i iz­vje­štaj o sta­nju u Op­šti­ni i jav­nim pred­u­ze­ći­ma. Mi smo 2013. go­di­ne već ima­li Sa­na­ci­o­ni plan ko­ji je nad­le­žnim dr­ža­nim or­ga­ni­ma pot­pi­sao ta­da­šnji pred­sjed­nik Na­zif Cun­gu. I šta je uči­nje­no do da­nas? Ja ka­žem ni­šta, jer Op­šti­na sa­da ­i­ma pre­ko 10 mi­li­o­na du­ga. Ko je na­ma ga­rant da će se sa ova­kvom vla­šću ne­što pro­mi­je­ni­ti? A da vas pod­sje­tim da su ga­rant za vra­ća­nje no­vog kre­di­ta sred­stva Ega­li­za­ci­o­nog fon­da i hi­po­te­ka na imo­vi­nu, ka­za­la je Đo­ni.
Od­bor­nik URA Dri­tan Aba­zo­vić re­kao je da je či­nje­ni­ca da je Op­šti­na pri­je dvi­je go­di­ne ušla u Sa­na­ci­o­ni plan po­ka­za­la da lo­kal­na upo­ra­va ne mo­že da funk­ci­o­ni­še bez po­mo­ći Vla­de.
–Isti­na je da mi ni­smo je­di­na Op­šti­na ko­ja di­je­li ta­kvu sud­bi­nu i mi sad ula­zi­mo u još ve­ći kre­dit i da će­mo po­kri­va­ju­ći do­sa­da­šnje kre­di­te pla­ća­ti ka­ma­tu ko­ju smo već jed­nom pla­ti­li. Ja ću po­dr­ža­ti od­lu­ku ne iz raz­lo­ga što mi­slim da je do­bra, ne­go što sma­tram da je ona nu­žna. Ali pi­tam: ho­će­mo li za go­di­nu ili vi­še opet do­ći u slič­nu si­tu­a­ci­ju? Mi mo­ra­mo da na­pla­ti­mo iz­vor­ne pri­ho­de, jer nam se sa­mo na ime po­re­za du­gu­je pre­ko se­dam mi­li­o­na plus ko­mu­na­li­je. Pi­ta­nje je ka­ko mo­že­mo da po­kre­ne­mo Op­šti­nu da ona ra­di i da stvo­ri­mo no­vu vri­jed­nost, a ne stal­no da se za­du­žu­je­mo, re­kao je Aba­zo­vić.
Od­bor­nik DPS-a Bo­ri­sav Ba­šo­vić oci­je­nio je da pred­la­gač ni­je do­bro pri­pre­mio tu tač­ku dnev­nog rda. On je re­kao da je tre­ba­lo za­seb­no ras­pra­vlja­ti o kre­di­tu i Sa­na­ci­o­nom pla­nu.
–Sve je pri­pre­mlje­no i na­pi­sa­no na vr­lo ni­skom ni­vou. Ja sam ubi­je­đen da mno­ge oba­ve­ze Op­šti­ne ni­su ni pri­ka­za­ne u pla­nu i da ima mno­go fak­tu­ra ko­je ni­su evi­den­ti­ra­ne. Mi prak­tič­no ne zna­mo pra­ve in­for­ma­ci­je. Ima­mo ta­ko te­šku si­tu­a­ci­ju za či­je se rje­ša­va­nje vi­še za­la­že opo­zi­ci­ja ne­go vlast, re­kao je Ba­šo­vić.
Od­bor­nik DF-a prim.dr Mi­lan Ro­lo­vić na­gla­sio je ka­ko se pla­ši da Op­šti­na ne­će bi­ti u sta­nju da vra­ća kre­dit i pod­sje­tio da su ne­dav­no do­ni­je­te od­lu­ke da se za po­bolj­ša­nje vo­do­vod­ne i ka­na­li­za­ci­o­ne struk­tu­re Op­šti­na za­du­ži 25 mi­li­o­na. On je re­kao da se po­zaj­mi­cam kr­pe bu­džet­ske ru­pe i tra­žio da se for­mi­ra or­gan ko­ji će da pra­ti gdje će se sred­stva tro­ši­ti. Ro­lo­vi­ća po­seb­no bri­ne što kre­dit, kao i osta­li ko­ji­ma Vla­da po­ma­že u vi­du gra­na­ci­ja, do­la­zi uoči par­la­men­tar­nih iz­bo­ra.
-Ra­di se o 107 mi­li­o­na eura i uvje­ren sam da će i u slu­ča­ju Ul­ci­nja i osta­lih gra­do­va sred­stva po­sta­ti ope­ra­tiv­na baš pred iz­bo­re. To ni­je slu­čaj­no i to­ga su se ne­dav­no sje­ti­li, pa sa­da si­lom na sra­mo­tu sve op­šti­ne tr­če da se za­du­že. Ako ste na to ra­ču­na­li, on­da vam ka­žem da to ne­će mo­ći, po­ru­čio je Ro­lo­vić ko­ji je je­di­ni bio uz­dr­žan pri­li­kom gla­sa­nja. Od­bor­nik SNP-a An­dri­ja Ćet­ko­vić ni­je pri­su­stvo­vao gla­sa­nju.
M.K.

Iza­bra­na OIK

Skup­šti­na je bez mno­go ras­pra­ve usvo­ji­la i od­lu­ke o ime­no­va­nju uli­ca u pr­voj i dru­goj mje­snoj za­jed­ni­ci. Ime­no­va­na je i Op­štin­ska iz­bor­na ko­mi­si­ja. Član De­mo­krat­ske par­ti­je so­ci­ja­li­sta Pje­ter Ljulj­đu­raj no­vi je pred­sjed­nik OIK. Uz Ljulj­đu­ra­ja, DPS će ima­ti još jed­nog čla­na u stal­nom sa­sta­vu OIK Pran­ve­ru Su­ljić. Za se­kre­ta­ra ko­mi­si­je iza­bran je Al­mir Mo­la­be­ći­ro­vić iz For­ce, dok je član ko­mi­si­je Be­smir Mu­ra­ti ta­ko­đe iz te stran­ke. U ime De­mo­krat­ske par­ti­je član ko­mi­si­je je Ća­zim Ča­u­ši, a De­mo­krat­sku Uni­ju Al­ba­na­ca pred­sta­vlja Ha­san Đo­ni.

Ri­je­ši­ti pro­blem u Što­ju

Skup­šti­na je ras­pr­vlja­la i o bez­bjed­no­sti sa­o­bra­ća­ja u na­se­lju Štoj u ko­me se po­sled­njih mje­se­ci do­go­di­lo ne­ko­li­ko sa­o­bra­ćaj­nih ne­sre­ća u ko­ji­ma su, zbog sto­ke na pu­tu, po­gi­nu­le dvi­je oso­be, a ne­ko­li­ko je po­vri­je­đe­no. SO Ul­cinj je oba­ve­za­la Ko­mu­nal­nu i sa­o­bra­ćaj­nu po­li­ci­ju da pre­du­zmu hit­ne mje­re i kon­tak­ti­ra­ju vla­sni­ke do­ma­ćih ži­vo­ti­nja ka­ko bi ih oba­vi­je­sti­li o nji­ho­vim oba­ve­za­ma i od­go­vor­no­sti­ma. Oba­ve­za­ni su i iz­vr­šni or­ga­ni Op­šti­ne da hit­no od­re­de lo­ka­ci­ju za azil ži­vo­ti­nja bez vla­sni­ka ko­je se kre­ću po jav­nim po­vr­ši­na­ma. Od­lu­če­no je i da se bu­dže­tom Op­šti­ne Ul­cinj za idu­ću go­di­nu pred­vi­de sred­sta­va za iz­ra­du ade­kvat­ne pro­jekt­ne do­ku­men­ta­ci­je za na­sta­vak jav­ne ra­svje­te i iz­grad­nju tro­to­a­ra sa bi­ci­kli­stič­kim sta­za­ma od mo­sta Te­u­ta do Ade Bo­ja­ne.

Izvor: DAN