Mrtve životinje na deponiji u Kručima kod Ulcinja

December 18, 2015   | news

Ilustracija-Op­šti­na Ul­cinj ni­ka­da stvar­no ni­je pre­sta­la da ko­ri­sti ne­ka­da­šnju pri­vre­me­nu de­po­ni­ju „Hi­je“ u na­se­lju Kru­če, iako je od­lu­kom SO Ul­cinj iz 2009. go­di­ne kraj­nji rok nje­ne upo­tre­be bio kraj 2011. go­di­ne. Da je JP Ko­mu­nal­ne dje­lat­no­sti kon­stat­no na tom lo­ka­li­te­tu de­po­no­va­lo ra­zno­vr­stan ot­pad, po­ka­zu­je i do­ku­me­nat do ko­ga je do­šo „Dan“, a u ko­me se ja­sno vi­di da je čak i Eko­lo­ška in­spek­ci­ja kra­jem lje­ta iz­vr­ši­la van­red­nu kon­tro­lu te lo­ka­ci­je i za­bra­ni­la da­lje od­la­ga­nje sme­ća. Na­i­me, ra­di se o rje­še­nju pred­sjed­ni­ka Op­šti­ne Fat­mi­ra Đe­ke od 15. sep­tem­bra, ko­jim je na osno­vu za­htje­va JP Ko­mu­nal­ne dje­lat­no­sti do­zvo­lje­no de­po­no­va­nje ka­ba­stog i čvr­stog ot­pa­da na tom pro­sto­ru, i to na pe­ri­od od šest mje­se­ci.
– Na toj lo­ka­ci­ji mo­že se de­po­no­va­ti čvr­sti, ka­ba­sti i dru­gi bez­o­pa­sni ot­pad, na pe­ri­od od šest mje­se­ci, u skla­du sa lo­kal­nim Pla­nom upra­vlja­nja ot­pa­dom, ko­ji će se do­ni­je­ti a ko­ji mo­ra bi­ti usa­gla­šen sa dr­žav­nim pla­nom. De­po­ni­ja se pre­da­je na upra­vlja­nje i odr­ža­va­nje JP Ko­mu­nal­ne dje­lat­no­sti, uz pret­hod­no ogra­đi­va­nje ži­ča­nom ogra­dom i do­no­noć­no obez­bje­đe­nje – sto­ji, iz­me­đu osta­log, u rje­še­nju ko­je je pot­pi­sao Đe­ka.
U obra­zlo­že­nju rje­še­nja na­vo­di se „da se Se­kre­ta­ri­ja­tu za ko­mu­nal­ne dje­lat­no­sti i za­šti­tu ži­vot­ne sre­di­ne, JP Ko­mu­nal­ne dje­lat­no­sti obra­ti­lo za­htje­vom da nad­le­žni or­ga­ni Op­šti­ne od­re­de lo­ka­ci­ju za od­la­ga­nje ka­ba­stog ot­pa­da, gra­nja od dr­ve­ća i ugi­nu­lih ži­vo­ti­nja.
– Da­na 3.9.2015. go­di­ne Eko­lo­ška in­spek­ci­ja iz­vr­ši­la je van­re­dan nad­zor na lo­ka­ci­ji „Hi­je“ , gdje je ovo pred­u­ze­će bi­lo pri­nu­đe­no da de­po­nu­je ka­ba­sti ot­pad, gra­nje od dr­ve­ća, gra­đe­vin­ski ma­te­ri­jal i ugi­nu­le ži­vo­ti­nje, jer se ova vr­sta ot­pa­da ne mo­že de­po­no­va­ti na sa­ni­tar­noj de­po­ni­ji „Mo­žu­ra“. Eko­lo­ška in­spek­ci­ja je za­bra­ni­la da­lje de­po­no­va­nje ot­pa­da sve do iz­da­va­nja pri­vre­me­ne sa­gla­sno­sti od nad­le­žnog or­ga­na lo­kla­ne­sa­mo­u­pra­ve. Uzi­ma­ju­ći u ob­zir da SO Ul­cinj ni­je ni stal­nu ni pri­vre­me­nu de­po­ni­ju za ka­ba­sti i dru­gi­ čvr­sti ot­pad, i ana­li­zi­ra­ju­ći na­sta­lu si­tu­a­ci­ju na­kon sta­vlja­nja u funk­ci­ju me­đu­op­štin­ske de­po­ni­je Mo­žu­ra, na ko­joj se de­po­nu­je sa­mo ku­mu­nal­ni ot­pad, pri­stu­pi­lo se na­la­že­nju pri­vre­men de­o­ni­je za pe­ri­od naj­vi­še šest mje­se­ci ili na kra­ći rok uko­li­ko Skup­šti­na do­ne­se od­lu­ku o od­re­đi­va­nju lo­ka­ci­je za ovu vr­stu ot­pa­da – na­vo­di se u obra­zlo­že­nju.
Da­kle, ja­sno je da je JP Ko­mu­nal­ne dje­lat­no­sti do sep­tem­bra ove go­di­ne ne­za­ko­ni­to ko­ri­sti­lo lo­ka­li­tet „Hi­je“. In­te­re­sant­no je da se na če­lu tog pred­u­ze­ća, kao i na če­lu Se­kre­ta­ri­ja­ta za ko­mu­nal­ne dje­lat­no­sti na­la­ze Sa­it Ka­ta­na i Av­du­la Der­vi­ši, funk­ci­o­ne­ri For­ce, iz ko­je je pri­je ne­ko­li­ko da­na sa­op­šte­no „da se For­ca go­di­na­ma za­la­ga­la za za­bra­nu de­po­no­va­nja sme­ća na de­po­ni­ji „Hi­je“, za nje­no za­tva­ra­nje i isto­vre­me­no za re­vi­ta­li­za­ci­ju tog pod­ruč­ja“.
Pred­sjed­nik For­ce Na­zif Cun­gu sa­op­štio je i da je Ugo­vor o od­la­ga­nju fe­kal­nog mu­lja iz Po­stro­je­nja za pre­či­šća­va­nje ot­pad­nih vo­da u Bu­dvi, na lo­ka­ci­ji biv­še sa­ni­tar­ne de­po­ni­je „Hi­je“ u na­se­lju Kru­če, a ko­je je pot­pi­sao pred­sjed­nik op­šti­ne Fat­mir Đe­ka, ne­pri­hav­tlji­vo za tu par­ti­ju, te da ta par­ti­ja tra­ži da se ta od­lu­ka od­mah po­ni­šti. Der­vi­ši je ju­če po­tvr­dio da je bio upo­znat sa za­htje­vom da se u Kru­ča­ma de­po­nu­je ka­ba­sti ot­pad te da je od­lu­ku o to­me do­nio pred­sjed­nik op­šti­ne. Za fe­kal­ni ot­pad iz Bu­dve, tvr­di ni­je znao ni­ti je u do­no­še­nje te od­lu­ke bio uklju­čen se­kre­ta­ri­jat na či­jem je če­lu. Sa dru­ge stra­ne Ka­ta­na ni­je od­go­va­rao na po­ru­ku i mol­bu da pro­ko­men­ta­ri­še taj kao i slu­čaj sa fe­kal­nim ot­pa­dom. Ina­če, mje­šta­ni MZ Kru­če u Ul­ci­nju, njih oko dva­de­se­tak, blo­ki­ra­li su pro­šle ne­dje­lje pri­la­zni put do ne­ka­da­šnje pri­vre­me­ne sa­ni­tar­ne de­po­ni­je, ka­ko bi spri­je­či­li da ka­mi­o­ni pred­u­ze­ća „Bra­ća Ma­gud“ iz Bu­dve, na tom lo­ka­li­te­tu, ko­ji ni­je u funk­ci­ji is­to­va­ra­ju fe­kal­ni mulj. Sta­nov­ni­ci tog na­se­lja tvr­de da biv­ša sa­ni­tar­na de­po­ni­ja ni­je u funk­ci­ji već go­di­na­ma, te da ne­ma­ju na­mje­ru da do­zvo­le de­po­no­va­nje mu­lja, jer se ve­li­ki broj sta­nov­ni­ka ža­lio na ne­pri­ja­tan mi­ris ko­ji se ši­rio na­se­ljem. Oni su ta­da ka­za­li da se ve­li­ki broj mje­šta­na raz­bo­lio zbog ne­ka­da­šnje de­po­ni­je, te da je sta­nov­ni­ci­ma tog na­se­lja ugro­že­no zdra­vlje. Pre­ma ugo­vo­ru ko­ji su pot­pi­sa­li pred­sjed­nik op­šti­ne Fat­mir Đe­ka i pred­jed­nik op­šti­ne Bu­dva Sr­đa Po­po­vić, kao i di­rek­to­ri ko­mu­nal­nih pred­u­ze­ća Đor­đe Me­din i Sa­it Ka­ta­na, Bu­dva­ni će deo no­vem­bra 2016. go­di­ne, de­po­no­va­ti fe­kal­ni mulj na lo­ka­ci­ji biv­še de­po­ni­je. Vri­jed­nost po­sla je 60 hi­lja­da eura, od­no­sno pet hi­lja­da eura mje­seč­no, ko­li­ko po tom osno­vu bu­dvan­sko ko­mu­nal­no pred­u­ze­će, tre­ba da pla­ća ul­cinj­skom pred­u­ze­ću. Pri­je ne­ko­li­ko da­na sta­nov­ni­ci na­se­lja odr­ža­li su sa­sta­nak Mje­sne za­jed­ni­ce na ko­jem su po­no­vi­li da ne­će do­zvo­li­ti ba­ca­nje bi­lo ka­kve vr­ste sme­ća na biv­šoj de­po­ni­ji „Hi­je“.Oni su u me­đu­vre­me­nu Osnov­nom dr­žav­nom tu­ži­la­štvu pod­ni­je­li kri­vič­ne pri­ja­ve pro­tiv od­go­vor­nih, ko­ji su, tvr­de, do­zo­li­li da se ne­ka­da­šnja de­po­ni­ja ko­ri­sti ne­za­ko­ni­to. Pred­sjed­nik MZ Ri­fat Su­ljo­vić iz­ja­vio je da je po­treb­na sa­na­ci­ja tog lo­ka­li­te­ta. On je re­kao da je mje­šta­ni­ma po­ka­zan do­ku­ment iz ko­ga se vi­di da to sme­će ni­je štet­no ili kan­ce­ro­ge­no. – Za­što ga on­da ne ba­ca­ju u Bu­dvi – pi­tao je Su­ljo­vić.
M.Kne­že­vić

Od Be­ci­ja sa­kri­li ugo­vo­re
Pot­pred­sjed­nik op­šti­ne Sa­fet Be­ci ka­zao je ju­če da je in­for­ma­ci­ju da se na ne­ka­da­šnjoj de­po­ni­ji „Hi­je“ po­no­vo od­la­že ot­pad, sa­znao iz me­di­ja.
– Iako je tre­bao da o to­me bu­dem oba­vje­šten ja sam to sa­znao iz no­vi­na. Ta de­po­ni­ja ni­ka­da ni­je is­pu­nja­va­la uslo­ve da to bu­de. Zbog to­ga je do kra­ja 2011. ko­ri­šte­na kao pri­vre­me­na. Ne­shva­tlji­vo je da je po­no­vo ak­ti­vi­ra­na. Sma­tram da je sva­ko da­lje de­po­no­va­nje ot­pa­da na toj lo­ka­ci­ji ne­pri­hva­tlji­vo. Ne­ka­da­šnju pri­vre­me­nu de­po­ni­ju tre­ba što pri­je sa­ni­ra­ti, jer se ra­di o iz­u­zet­nom pro­sto­ru na oba­li mo­ra. Uko­li­ko su mje­šta­ni od­luč­ni, da ne do­zvo­le da­lje do­vo­že­nje bi­lo ka­kvog ot­pa­da, ima­ju mo­ju po­dr­šku – re­kao je Be­ci.

Ćet­ko­vić: Neo­zbilj­nost i bez­ob­zir­nost vla­sti
Po­vo­dom de­ša­va­nja u Kru­ča­ma ogla­sio se i pred­sjed­nik OO SNP i od­bor­nik te par­ti­je u lo­kal­nom par­la­men­tu An­dri­ja Ćet­ko­vić. On sma­tra da je lo­kal­na vlast još jed­nom po­ka­za­la da ne po­štu­je od­lu­ke ko­je pret­hod­no sa­ma do­ne­se.
– Još pri­je šes go­di­na sta­vlje­na je tač­ka na to pi­ta­nje. Tre­ba­lo je po­što­va­ti od­lu­ku da se vi­še ne ko­ri­sti pri­vre­me­na de­po­ni­ja „Hi­je“ i kre­nu­ti sa sa­na­ci­jom tog pod­ruč­ja. Me­đu­tim, ja­sno je da oni ko­ji vo­de Op­šti­nu ne raz­mi­šlja­ju ka­kve po­slje­di­ce iza­zi­va­ju nji­ho­ve štet­ne od­lu­ke i ugo­vo­ri. Ja čak imam in­for­ma­ci­je da se ta­mo osim osta­lih štet­nih ot­pa­da de­po­nu­je i me­di­cin­ski ot­pad. To go­vo­ri da je osim neo­bilj­no­sti i u pi­ta­nju bez­pri­mjer­na bez­ob­zir­nost vla­sti ko­ja ni­je do­ra­skla da upra­vlja op­šti­nom. Da je bi­lo od­go­vor­no­sti to pod­ruč­je bi već bi­lo sa­ni­ra­no i va­lo­ri­zo­va­no, kao mje­sto ko­je bi zna­čaj­no mo­glo una­pri­je­di­ti tu­ri­stič­ki pro­iz­vod – ka­že Ćet­ko­vić.
M.K.

Izvor: DAN