Lamežević i Batrićević: abraniti odlaganje otpada na deponiju “Hije”

December 19, 2015   | Ngjarjet - Events

Pozitivna-Kruce-UlcinjFoto: PortalAnalitika

Predsjednik i potpredsjednik OO Pozitivne Crne Gore Ulcinj Fuad Lamežević i Nikola Batrićević prisustvovali su danas protestnom okupljnju mještana naselja Kruče, koji se protive odlaganju otpada na bivšu privremenu deponiju “Hije” i podržali njihove zahtjeve da se raskine ugovor koji su potpisali predsjednici Opština Ulcinj i Budva, kao i direktori komunalnih preduzeća te dvije opštine.

Ugovorom je predviđeno da se otpad iz Budve deponuje na bivšu sanitarnu deponiju “Hije” do novembra 2016. godine.

Mještani traže i da se poništi rješenje predsjednika Opštine Ulcinj, kojim daje saglasnost da JP Komunalne djelatnosti Ulcinj odlaže kabasti materijal na tu deponiju sa područja opštine Ulcinj.

Potpredsjednik OO Nikola Batricević je saopštio da se iz razgovora sa mještanima Kruča jasno može utvrditi da potpisani ugovor i rješenje imaju najmanje dvije krupne štetne strane, i to prvenstveno zakonsku i zdravstvenu.

“Zakonsku, jer se ugovor nikako nije mogao zaključiti,niti donijeti rješenje pošto bivša deponija “Hije”nije ispunjavala zakonom predviđene uslove za odlaganje otpada, jer je na dan 31. decembra 2011. godine i zatvorena od strane nadležnih inspekcijskih organa iz razloga sto nije ispunjavala uslove za sanitarnu deponiju, što je i potvrđno odlukom SO Ulcnj, koja je i danas na snazi, niti se od tada išta uradilo na rekonstrukciji bivše deponije, niti donosila bilo kakva druga odluka SO Ulcinj, a zdravstvena iz razloga što otpad koji se doprema iz Budve ili drugih gradova može ugroziti zdravlje mještana tog područja, gdje je i bilo takvih slučajeva prije zatvaranja te deponije”, objasnio je Batrićević.

Batrićević je kazao da će se Pozitivna Crna Go obratiti svim nadležnim inspekcijskim službama da utvrde da li bivša deponija “Hije” ispunjava zakonom predviđene uslove za odlaganje bilo kakvog otpada iz bilo koje opštine, kako bi se na osnovu toga donijela adekvatna rješenja.

“Uvjereni smo da će na osnovu tih rješenja dalje odlaganje otpada biti zabranjeno na  bivšoj  deponiji i da će samim tim sporni ugovor i rješenje biti proglašeni ništavnim”, poručio je Batrićević.

Izvor: PortalAnalitika