Abazovic: Za 800.000 eura 14 miliona kvadrata na plaži!

December 22, 2015   | news

Dritan-Abazovic-Ambasadorka-Njemacke-Gudrum-SteinakerUkoliko Savjet za privatizaciju na sjednici donese zaključak da je prilikom privatizacije Solane plaćena pravična naknada i za zemljište ova sada privatna firma Eurofonda, koja je većinski paket akcija Solane dobila za 800 hiljada eura, moći će da upiše 14 miliona kvadrata sada državnog zemljišta na pjeni od mora na svoje ime, kazao je danas poslanik Dritan Abazović na konferenciju u Skupštini Crne Gore koju je održao zajedno sa ambasadorkom Njemačke Gudrun Štajnaker.

“Ukoliko Solana bude ugrožena Crna Gora neće moći da računa na otvaranje poglavlja 27”, kazala je Štajnaker.

Dritan Abazović je kazao da je predsjednik Savjeta Milo Đukanović u konfliktu interesa jer Prva banka, privatna banka njegove porodice, ima 70 odsto zaloga nad ovim zemljištem Solane na osnovu sumnjivih kredita, a oko 30 odsto CKB. On je saopštio da je u samim ugovorima o kreditima ovo zemljište procjenjeno na 33 miliona eura. Najveći vlasnik Prve banke je premijerov brat Aco Đukanović.

Nakon što bi Solana dobila ovakve zaključke Savjeta za privatizaciju, mogla bi cijelo zemljište prepisati u svoje vlasništvo, nakon čega bi banke mogle aktivirati zalog i preuzeti ovo vrijedno zemljište. Ovo zemljište je sada upisano kao državno a Solana je samo korisnik, pa je sumnjivo kako je Solana uopšte mogla da založi ovo zemljište. Imovina nije založena samo za kredite Solane već i za kredit od tri miliona kojeg je od Prve banke dobila privatna firma čiji su vlasnici oni koji su upravljali Eurofondom i Solanom Veselin Barović, Bojša Šotra i Zijad Blekić.

Dritan Abazović je kazao da se radi o pljački državne imovine i da tužilaštvo treba da hitno interveniše i da ispita cijeli slučaj. On je kazao i da je sve čisto u ovom slučaju ne bi se čekalo godinama i onda sve uradilo na brzinu pred praznike.

Ambasadorka Štajnaker je zabrinuta za sudbinu Solane, koja je i međunarodnim dokumentima zaštićena kao teritorija o izuzetnog međunarodnog značaja za biodiverzitet.

Izvor: Građanski pokret URA