Fatmir Đeka: Za raspad koalicije u Ulcinju krivac Cungu

December 25, 2015   | news

Negociatat vazhdojnë, Cungu- GjekaGlavni krivac za raspad koalicije u Ulcinju je sam predsjednik Force Nazif Cungu i nekolicina njegovih saradnika, koji su privatizovali partiju. Inicijativa za smjenu predsjednika opštine je potekla od njih bez ikakve najave i upozorenja.

Umjesto da nakon pokušane izdaje, u kojoj su uhvaćeni i spriječeni, spuste glave i zatraže oprost od građana Ulcinja i svojih birača, oni nedostojno nastavljaju da se ponižavaju, kazao je u intervjuu Pobjedi Fatmir Đeka, predsjednik opštine Ulcinj i lider Demokratske partije odgovarajući na pitanje zašto se raspala koalicija albanskih nacionalnih stranaka u najjužnijoj crnogorskoj opštini.

Na pitanje da prokomentariše to što ga je lider Nove demokratske snage – Forca, Nazif Cungu, direktno označio odgovornim za raspad koalicije u Ulcinju, Đeka je kazao:

– Uzaludno je demantovati izjave Nazifa Cungua. On je najveća opozicija samom sebi. Čovjek koji je rušio vlast u kojoj je on bio predsjednik, logično je da tako ne- što nastavlja da čini kada više nije gradonačelnik Ulcinja. Od kada je formirao partiju do danas, ništa dobro nije učinio gradu Ulcinju i Albancima u Crnoj Gori. Upadao je iz greške u grešku. Počev od 2006. godine kada je podržao kandidaturu Nebojše Medojevića za predsjednika države. Imao je 11 odbornika kad je postao gradonačelnik, ali za dvije i po godine mandata njegova partija je pala za 35 procenata – jedva je osvojila osam mandata. Svjestan je da je trend pada popularnosti Force nastavljen i zbog toga čini sve ovo.

 

 

Forca, međutim, treba da se oslobodi ovakvog rukovodstva, jer među njima ima i onih koji su osuđeni na po godinu dana zatvora, a protiv nekih tužilaštvo je pokrenulo postupak zbog utaje poreza. Učešće Nazifa Cungua u vlasti svelo se na finansije i urbanističke planove. Svojim rabotama oko Šasa za milione eura je oštetio opštinsku i državnu kasu, a sebi obezbijedio 32.000 metara kvadratnih državne imovine na samoj obali jezera. Time se već duže vrijeme bave nadležni organi. O njegovim štetočinstvu možda najbolje svjedoči činjenica da preko 80 odluka, koje je pripremila izvršna vlast, stoji zarobljeno u fiokama predsjednika opštinskog parlamenta, koji je član njegove stranke. Sve u svemu, on nema problem s nama, nego sa sobom. Mi imamo dobru saradnju sa svim albanskim partijama u Ulcinju, dok je Forca ostala usamljena – kazao je Đeka.

Govoreći o položaju Albanaca u Crnoj Gori, on je rekao:

– Položaj Albanaca u Crnoj Gori  tokom svih ovih godina višestranačkog sistema je poboljšan, ali ima još puno posla. Mislimo da integracijom Crne Gore u NATO i Evropsku uniju, položaj Albanaca biće još više unaprijeđen. Ne treba stalno podsjećati da je albanska manjina u Crnoj Gori odigrala ključnu ulogu u osamostaljenju i ukupnoj demokratizaciji Crne Gore. Ove godine, zahvaljujući ministru prosvjete i direktoru Policijske akademije u Danilovgradu uspjeli smo da troje mladih Albanaca iz Ulcinja upišemo na Akademiju. Među njima je i prva Albanka, što je posebno značajno. Nadam se da će se nastaviti ova praksa i da će zastupljenost Albanaca u javnoj upravi i drugim državnim institucijama biti mnogo veća – zaključio je Đeka.

Opširnije čitajte u današnjoj Pobjedi…

Izvor: PortalAnalitika