Green Home: Građani da se izjasne o istraživanju nafte na podmorju

February 3, 2016   | news

platforma-nafteNevladine organizacije Grin Houm /Green Home/ i CEDEM sprovešće istraživanje javnog mnjena u Baru, Ulcinju i Budvi o planu Vlade za istraživanje i proizvodnju nafte i gasa iz crnogorskog podmorja.

“Građani Opština Bar, Ulcinj i Budva su pozvani da se izjasne o tome koliko su upoznati sa programom planiranog istraživanja i proizvodnje nafte i gasa, koliko znaju o posljedicama i rizicima za životnu sredinu i zdravlje, te da li odobravaju ovaj projekat”, saopšteno je iz Grin Houma.

U toj nvo smatraju da su javnost, a posebno građani na primorju, neinformisani o negativnom uticaju projekta, uključujući seizmološke rizike, rizike od izlivanja nafte i gasa u more, postrojenja za tretman gasa, tankera za transport sirove nafte i priključnih postrojenja na cjevovodima.

„Svaki od ovih rizika može dovesti do trajne devastacije obale i pomora živog svijeta mora, a čak i u redovnim aktivnostima podrazumijeva dodatna ograničenja ribarskih i turističkih djelatnosti, zagađenja vazduha i voda, te trajnu devastaciju predjela, uzrokovanu postavljanjem platformi i cijelog industrijskog operativnog sistema“, kazali su iz Grin Houma-a.

Ta NVO je zabrinuta zbog, kako su kazali, mogućih izlivanja nafte u more, napominjući da kompanija „Eni“, koja bi mogla dobiti pravo na tridesetogodišnje bušenje dna mora u Ulcinju, bilježi ekološke incidente.

Prema izvještaju Amnesty Internationala, „Agip Oil“ je prijavila 471 izliv nafte između januara i septembra 2013. godine, a u toku je izlivanje nafte u Nigeriji.

„Ministarstvo ekonomije deklarativno garantuje primjenu najviših standarda u zaštiti životne sredine prilikom bušenja i prekopavanja podmorja iako država nema elementarne uslove za započinjanje ovog visokorizičnog projekta“, rekli su iz Grin Houma.

Velike nesreće izazvane crpljenjem ugljovodonika na moru, kako su ocijenili iz te NVO, mogu imati ozbiljne posljedice na životnu sredinu mora i obale, a Crna Gora ne posjeduje operativni i institucionalni sistem za nadzor, kontrolu i sprečavanje tih nesreća.

„Vjerujemo da ova očigledna kontradiktornost kao i činjenica da Ministarstvo ekonomije izbjegava transpoziciju evropske Direktive o sigurnosti priobalnih naftnih i gasnih operacija na moru je povod za ozbiljnu raspravu i pitanja koja trebaju uputiti tijela Evropske Komisije koja prate proces pristupanja Crne Gore ka EU“, kazali su iz Grin Houma.

Izvor: RTCG