CZIP: Sudbina Ulcinjske Solane u rukama Evropske komisije

February 5, 2016   | Ngjarjet - Events

ulcinjska-solana-raj-za-ptice-3Odlukom Ustavnog suda da proglasi neustavnim izmjene i dopune važećeg Prostornog plana iz 2012. godine, namjena zemljišta Ulcinjske solane koje je prepoznato kao zaštićeno područje sa proizvodnjom soli, ići će u prolog prvobitnoj viziji države tj. investitora da na ovom području gradi. Nažalost na udaru ovakve odluke suda neće se naći samo Ulcinjska solana već i druga područja koja su takođe prepoznata kao zaštićena. Naime kao spomenici prirode i predjeli posebnih prirodnih oblika spornom odlukom prepoznate su: Platije, kanjon rijeke Cijevne i kanjon Male Rijeke, kanjon Mrtvice, Tivatska Solila, Luštica, Morinjski zaliv, Šasko jezero, Ulcinjska solana sa knetama i Ada Bojana.

Konkretne posljedice poništenja odluke parlamenta, pretrpjeće procesi u poodmakloj fazi zaštite Ulcinjske solane i kanjona rijeke Cijevne (izrađene studije zaštite i sprovedene javne rasprave).

Obzirom da je novonastala situacija bacila sjenu na napore svih aktera u procesu proglašenja Ulcinjske solane zaštićenim područjem, predstavnici Centra za zaštitu i proučavanje ptica su preduzeli sve mjere obavještavanja relevantnih međunarodnih institucija i organizacija počev od Evropske komisije i parlamenta do sekretarijata konvencija (Bern, Bon i Ramsar) kao i organizacija koje se već više od decenije bave zaštitom ovog područja (Euronatur, BirdLife International, MAVA fondacija).

CZIP smatra da čak ni ovako negativan razvoj situacije ne mora biti poguban po zaštitu Ulcinjske solane dok god Evropska komisija zaštitu ovog prostora drži kao preduslov za otvaranje poglavlja 27 u pregovorima o pristupanju Crne Gore.

Pored podrške Evropske komisije vjerujemo da će i Ministarstvo spremnije ući u dalje napore za zaštitu Ulcinjske solane, te da će konačno sa deklarativnih izjava preći na konkretna djela. Napominjemo da je sada od presudnog značaja slanje formulara Ramsar Sekretarijatu kako bi se Solana zaštitila na međunarodnom nivou te da se pripreme oko slanja formulara ne mogu više odlagati u beskonačnost. Upravo usljed ovakvog razvoja događaja na nacionalnom nivou Ministarstvo je više nego ikad obavezno obavijestiti građane Crne Gore u kojoj fazi su upisa Solane na listu močvarnih staništa od međunarodnog značaja budući da su te radnje pompezno najavili na Dan močvarnih staništa, ne trudeći se da obavijeste javnost o pojedinostima poduzetih koraka.

Takođe smatramo da uprkos sudskom poništenju odluke parlamenta stav resornog Ministarstva može i mora pružiti dovoljnu institucionalnu podršku procesu zaštite solane kroz nacrt Prostornog plana posebne namjene za obalno područje. Podsjećamo javnost da i ovaj plan predviđa turističku valorizaciju solane kroz izgradnju smještajnih kapaciteta za 1500 kreveta, kao i da Ministarstvo donosi ovaj plan te da se isti može još uvjek u fazi nacrta mijenjati u korist zaštite prirode i proizvodnje soli.

Izvor: http://czip.me/