Opština Ulcinj zbog zemljišta spremna da tuži bivšeg potpredsjednika – Video

February 5, 2016   | news

Dzaudet-Cakuli-UlcinjCakuli je uplatio akontaciju od 150 hiljada eura još 2008. godine, dok je ostatak trebao da isplati u pet rata u iznosu od 37.743 – na godišnjem nivou, tokom pet godina

Autor: Suzana Ganić

Opština Ulcinj tužila je pred ulcinjskim Osnovnim sudom potpredsjednika FORCE Džaudeta Cakulija jer nije izmirio ugovorene obaveze oko naknade za uređivanje građevinskog zemljišta za iznos od 200 hiljada eura.

Cakuli je uplatio akontaciju od 150 hiljada eura još 2008. godine, dok je ostatak trebao da isplati u pet rata u iznosu od 37.743 – na godišnjem nivou, tokom pet godina.

Prva rata je trebala biti uplaćena u maju 2012. godine, ali kako to nije učinio Sekretarijat za zaštitu imovine je nakon skoro pet godina podnio tužbu protiv bivšeg predsjednika Skupštine opštine Ulcinj i potpredsjednika Opštine.

Prvi put Opština Ulcinj odlučila je da presavije tabak i tuži nekog visokog  funkcionera, i to zbog duga od 200 hiljada eura. Visoki funkcioner FORCE Dzaudet Cakuli, duguje Opštini novac još iz perioda kada je bio potpredsjednik.

“Dobili smo dopis od nadležnog Sekretarijata da određeno lice ne poštuje ugovorom utvrđene obaveze vezane za dinamiku isplate tih obaveza i podnijeli smo tužbu pred sudom za naplatu potraživanja, na šta nas zakon obavezuje”, kaže Gezim Hadzibeti iz Sekratirajata za zaštitu imovine.

Da bi Cakuli legalizovao svoj objekat od pet hiljada kvadrata, i dobio građevinsku dozvolu, Sekretarijat za komunalne djelatnosti je dostavio Sekretarijatu za urbanizam dokument u kom stoji da su sve obaveze izmirene, i to još 2011. godine. Pitali smo na koji način, kada je nakon skoro pet godina podignuta tužba zbog duga.

“Akt koji sam potpisao odnosi se da je Džaudet Cakuli regulisao odnose u pogledu placanja naknade za komunalno opremanje, to je u periodu kada je akt poslat, obaveze su bile regulisane ugovorom, koji je još ranije potpisan”, kaže za TV Vijesti sekretar za komunalne djelatnosti Avdo Dervisi.

Dervisi, koji je takođe iz redova FORCE, tvrdi da u dokumentu ništa nije sporno, te da su obaveze regulisane na način što je sklopljen ugovor.

Iako u istom tom ugovoru stoji da je Džaudet Cakuli izmirio obaveze, on tvrdi da je tužba upućena na pogrešnu adresu, te da on nema ništa s tim.

“Moram da naglasim da je tuŽba upuĆena na pogrešnu adresu. Investitor je firma Primus elektroniks, pravno lice od momenta izdavanja građevinske dozvole. Tako da je Primus taj koji treba da izvrši obaveze iz ugovora. Opština se ovom tuzbom izlaže nepotrebnom trošku”, kazao je Cakuli.

A Primus elektroniks, čiji je Cakuli suvlasnik, je firma u stečaju. Ono što bode oči i čudi je to što se Opština u ovom slučaju na nijedan način nije obezbijedila, niti ugovorom o fiduciji, niti hipotekom.

“Nije traženo, jer se to radi kasnije, predviđeno je aneksom ugovora, ali nije trazeno i nije dato nikakvo obezbjeđenje”, kaže Cakuli.

Cakuli tvrdi da 150 hiljada eura koje je avansno uplatio još 2008. godine pokrivaju sve troškove, te da Opština ne treba da dobije više ni cent, jer kako tvrdi nije ispoštovala ugovorene obaveze. Cakuli, koji je tada bio potpredsjednik ulcinjske opštine, legalizovao je svoj objekat, a kako saznajemo za ovaj slučaj zainteresovalo se i Specijalno tužilaštvo.

Izvor: Vijesti Online

YouTube Preview Image