Genci Nimanbegu i Gošović nakon odluke Ustavnog suda: Prostor Solane mora ostati zaštićen

February 7, 2016   | Ngjarjet - Events

genci-nimanbegu Nakon što je Ustavni sud proglasio neustavnom Odluku o izmjeni i dopuni Prostornog plana Crne Gore do 2020., koju je 2012. donijela Skupština i njome zemljištu ulcinjske Solane vratila status zaštićenog područja, predviđenog za proizvodnju soli, stižu reakcije i od poslanika koji su prije četiri godine potpisali te izmjene.

Genci Nimanbegu iz Force za Antenu M kaže da je odluka Ustavnog suda loša poruka za građane Ulcinja:

” I za mene lično koji sam lobirao da 2012. dođemo do 41 glasa u Skupštini Crne Gore. Moj stav je nepromijenjen, nije trebalo u Prostornom planu Crne Gore predvidjeti da se tu grade bilo kakvi turistički kapaciteti. Podsjećam da je to 2008. prilikom usvajanja plana netransparentno rađeno” navodi on.

Nezavisni poslanik Neven Gošović kaže da je odluka Ustavnog suda očekivana:

“Iz prostog razloga što odluci Skupštine nije prethodila procedura za njeno donošenje propisana Zakonom o planiranju i uređenju prostora. No, svakako ta odluka je imala poseban značaj, jer je taj prostor zaštićen i tako treba da ostane i ubuduće. U toku je izrada prostornog plana opštine Ulcinj i prostornog plana uređenja priobalnog područja i to je prilika da se u postupku donošenja te dokumentacije zaštiti taj prostor” ističe Gošović.

Komentarišući poruku iz Ministarstva održivog razvoja i turizma da taj resor želi da Solana ostane zaštićeno područje, Nimanbegu kaže da je ministarstvo promijenilo stav u odnosu na ranije pod pritiskom domaće i međunarodne javnosti, te da sada moraju aktivno raditi na tome da se Prostorni plan CG promijeni:

“Raduje me da su promijenili stav, to daje nadu da će Solana biti ono što žele građani Ulcinja, zaštićen prostor koji će omogućiti proizvodnju soli i radna mjesta. Nadam se da će građani Ulcinja imati dovoljno prijatelja i  mudrosti da taj prostor zaštitimo” kaže on.

Gošović kaže da stav resornog ministarstva ohrabruje, ali napominje da mu je neshvatljivo zbog čega je 2008. kada je donošen prostorni plan dio tog prostora predviđen za izgradnju turističkih objekata:

“I tada je ministarstvo moralo voditi računa da taj prostor bude zaštićen, da sad ne bude dilema. Bilo koji budući potencijalni vlasnik mora računati na to da na tom prostoru neće moći da se grade sadržaji koji će remetiti njegov prirodni sklad” naveo je Gošović.

Nimanbegu smatra da vlasnik zemljišta Solane mora biti država ili opština.

“Nakon ove odluke suda ne može se graditi, jer nema prostorne dokumentacije na nižem nivou koja bi to omogućila” objasnio je on.

I Neven Gošović poručuje da zemljište mora ostati u državnom vlasništvu.

“U postupku privatizacije nije plaćena tržišna cijena tog zemljišta. Ukupan postupak biće pod pažnjom međunarodne i domaće javnosti, vjerujem da će taj prostor morati dugoročno da bude zaštićen na adekvatan način” kazao je Gošović.

Gošović zaključuje da je dosta prostora duž ulcinjske rivijere za gradnju turističkih kompleksa, pa nema potrebe da se narušava prostor Solane.

Ocjenu ustavnosti inicirao je Eurofond, kao većinski vlasnik zemljišta.

Podsjetimo, iz Ministarstva održivog razvoja i turizma kazali su da su više puta jasno predočili kako domaćoj tako i međunarodnoj javnosti da žele da Solana ostane zaštićeno područje.

– U tom pravcu idu svi planski dokumenti koje predlažemo, baš kao i planovi da se upravo sa ulcinjskom Solanom predstavimo na ovogodišnjem Bijenalu arhitekture u Veneciji, saopštili su iz ministarstva.

Milena Aprcović 

Izvor: RADIO ANTENA M