CDT: Od opština partijama 1,6 miliona

February 8, 2016   | news

Infografik-izdvajanja-za-partije-na-lokalnom-nivo-crne-goreDvadeset crnogorskih opština će u 2016. godine izdvojiti oko 1,6 miliona za redovan rad partija na lokalnom nivou. Iako osam opština još nije usvojilo budžet za ovu godinu, većina njih su CDT-u saopštile iznose na osnovu predloga budžeta ili procjene sekretarijata za finansije.

“Iznosi koji su ove godine partijama na raspolaganju u svim opštinama još nijesu poznati jer opštine Kolašin i Gusinje nije usvojile budžet i nemaju procjenu koliko će izdvojiti za stranke, dok opština Plav nije bila dostupna”, saopšteno je iz CDT-a.

S obzirom na to da visina sredstava koje će partije prikupiti iz privatnih izvora, zavisi od iznosa koje će dobiti iz budžetskih sredstava, ovakav pristup opština, kako navode, partijama dodatno otežava poslovanje.

Takođe, kako stoji u izvještaju CDT-a, u suprotnosti je sa principima odgovornog poslovanja i transparentnog trošenje novca iz budžeta.

“Lokalne samouprave zakon obavezuje da za finansiranje redovnog rada političkih subjekata izdvoje 1,1 odsto planiranih ukupnih budžetskih sredstava, umanjenih za sredstva tekućeg budžeta, za tu godinu, dok one čiji je budžet manji od pet miliona treba da izdvoje od 1,1 do 3 odsto. 20 odsto ukupnog iznosa se raspodjeljuje u jednakim iznosima političkih subjektima u skupštinama opština, a preostalih 80 odsto srazmjerno broju odborničkih mandata koja imaju u trenutku raspodjele”, stoji u izvještaju CDT-a.

Podgorica će za redovan rad partijama uplatiti 357 hiljada, Budva 200 hiljada, Nikšić 200 hiljada, Bar i Kotor po 110 hiljada, Bijelo Polje, Herceg Novi i Pljevlja po 100 hiljada. Opština Tivat će za partije izdvojiti 70 hiljada, Rožaje 54 hiljade, Cetinje i Ulcinj 50 hiljada, Danilovgrad 40 hiljada, a Berane 30 hiljada.

Mojkovac će uplatiti oko 28 hiljada, Plužine 24 hiljade, Žabljak 21 hiljadu, Andrijevica 12 hiljada, Šavnik 11, a Petnjica sedam.
Novac se partijama uplaćuje do petog u mjesecu, za prethodni mjesec. Većina opština nije precizirala koliko sredstava će od ukupnog iznosa opredijeljnog za redovan rad partija izdvojiti za finansiranje njihovih poslovnih prostorije.

Ranije istraživanje CDT-a pokazalo je da će partije na državnom nivou ove godine za redovan rad dobiti 4,6 miliona, a za izbornu kampanju 1,9 miliona eura.

Izvor: RTCG