Pismo evropskih poslanica Dods i Rajntke premijeru Crne Gore povodom Ulcinjske solane

April 16, 2016   | Anketë / Anketa

ulcinjska-solana-raj-za-ptice-3PODGORICA, 06. april 2016. – Ko-predsjedavajuća Parlamentarnom odboru za stabilizaciju i pridruživanje Crne Gore i EU (POSP) i poslanica Evropskog parlamenta (EP), Aneliz Dods, i članica POSP-a i poslanica EP, Teri Rajntke, uputile su pismo predsjedniku Vlade Crne Gore, Milu Đukanoviću, povodom pitanja Ulcinjske solane. Isto pismo upućeno je i ministru održivog razvoja i turizma, Branimiru Gvozdenoviću.

Sadržaj pisma objavljujemo u nastavku:

* * *

Obraćamo Vam se uoči druge Konferencije o zaštiti Ulcinjske solane koja će se održati od 7. do 8. aprila 2016. godine.

Evropski parlament je istakao važnost Ulcinjske solane kao najznačajnijeg lokaliteta na istočnom dijelu jadranske obale za uzgoj i boravak ptica tokom zime, i pozvao da se ulože dalji napori u očuvanju biodiverziteta Ulcinjske solane kroz svoju nedavnu Rezoluciji o Izvještaju o Crnoj Gori za 2015. godinu. Odbor Crne Gore i EU za stabilizaciju i pridruživanje (POSP) je takođe u svojim preporukama pozvao na zaštitu Solane u Ulcinju. Zaključci prve Međunarodne konferencije o zaštiti Solane, usvojeni prije godinu dana uz podršku Ministarstva održivog razvoja i turizma, stvorili su okvir kako bi se ta zaštita obezbijedila.

Pozdravljamo činjenicu da je Vlada preduzela prve korake u cilju zaštite Solane, kao što su popravka pumpi za ispumpavanje vode i uspostavljanje privremene uprave Solane, ali takođe treba istaći značajno kašnjenje u sprovođenju nekoliko zaključaka sa Konferencije.

Naročito bismo željeli da istaknemo sljedeće zaključke sa prve Međunarodne konferencije o zaštiti Solane u Ulcinju. Dogovoreno je sledeće:

1)Nacionalna zaštita Solane u Ulcinju treba biti uspostavljena najkasnije do oktobra 2015. godine. Iako su preduzeti prvi koraci po pitanju ove mjere, proces nacionalne zaštite još uvijek nije završen. Iz tog razloga pozivamo Vladu da završi proces što je prije moguće.

Zabrinuti smo zbog izvještaja nevladinih organizacija koje se bave životnom sredinom, koje tvrde da je sadašnjim prostornim plan za obalno područje Crne Gore predviđena izgradnja hotela na površini od 70 hektara na području Solane. Prema tvrdnjama nevladinih organizacija, ovih 70 hektara su na području odmarališta za ptice. Nadamo se da će prostorni plan biti sredstvo kojim će se obezbijediti prirodna zaštita Solane i da će isti biti usvojen kroz demokratski i inkluzivan proces.

2)Ulcinjsku solanu je trebalo proglasiti kao Emerald stanište najkasnije do juna 2015. godine.

Solana u Ulcinju još uvijek nije proglašena Emerald staništem i zbog toga mi apelujemo na Vladu da se hitno prijavi za Emerald status.

3)Vlada Crne Gore je trebalo da nominuje Solanu u Ulcinju za Ramsar područje najkasnije do juna 2015. godine.

Zapravo, o Ramsar kandidaturi se nije razgovaralo samo na konferenciji, već i tokom našeg bilateralnog sastanka sa ministrom Gvozdenovićem u novembru 2015. godine. Štaviše, krajnji rok za slanje prijave koji je naveo sam ministar, početak 2016. godine, već je prošao.

Kako proces prijavljivanja za Ramsar listu još uvijek nije počeo, pozivamo Vladu da se što prije prijavi za Ramsar zaštitu Solane u Ulcinju.

Nadalje, zabrinuti smo zbog moguće privatizacije područja Ulcinjske solane koja bi mogla imati negativan uticaj na zaštitu Solane kao „prirodnog spomenika“.

Pravna zaštita i efikasno upravljanje u skladu sa zahtjevima za očuvanje prirodne sredine Ulcinjske solane, mogućim lokalitetom mreže Natura 2000, ključni su imajući u vidu značaj ovog staništa. Evropski parlament će nastaviti da pomno prati razvoj dešavanja u ovoj oblasti.

S poštovanjem,

Aneliz Dods, kopresjedavajuća POSP-u Crne Gore i EU u Evropskom parlamentu

Teri Rajntke, članica POSP-a Crne Gore i EU u Evropskom parlamentu

Cc:

G-din Elmar Brok, predsjedavajući Odboruza spoljne poslove u Evropskom parlamentu,

g-din Đovani La Via, predsjedavajući Odboru za zaštitu životne sredine, javnog zdravlja i bezbjednosti hrane u Evropskom parlamentu.

Izvor: Evropska Unija – Delegacija Evropske unije u Crnoj Gori