Gegaj: Prava Albanaca po evropskim standardima

April 23, 2016   | news

Nikola GegajPoslanik Demokratske partije socijalista (DPS), Nikola Gegaj, saopštio je da postoji volja i namjera vlasti, pri čemu su evidentni i rezultati da se prava Albanaca usklađuju i podignu na nivo evropskih standarda.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje usvajanje izmjene izbornog zakonodavstva u dijelu predstavljanja Albanaca, što je predviđeno kao mogućnost u Sporazumu za slobodne i fer izbore, Gegaj kaže da ne može detaljnije komentarisati to pitanje, jer nije učestvovao u parlamentarnoj radnoj grupi.

Zastupljenost manjina

Međutim moram reći da je koračanjem u pluralizam Crna Gora osjetila potrebu da i u parlamentu budu zastupljene manjine sa kojima hoće da gradi budućnost i koje su deset godina kasnije dale neizmjeren doprinos obnovi državnosti Crne Gore. Kao što se zna od 1996. godine parlament Crne Gore donosio je afirmativne zakone o manjinama. Kroz posebne mehanizme omogućeno je da Albanci budu konstantno zastupljeni. Postojećim zakonom koji je na snazi nikako se ne urušava postignuta tekovina. Uostalom, mandati se dobijaju i gube u političkoj utakmici”, kaže Gegaj.

Kada je riječ o primjeni zakon o opštini Tuzi, Gegaj kaže da im “treba ekonomski i finansijski održiva opština, a ne samo opština na papiru“.

“Mi i danas funkcionišemo kao opština sa ingerencijama koje imaju i ostale opštine u Crnoj Gori. Naravno da nijesmo mogli ishitreno da donesemo sve izmjene koje su potrebne, dakle i otvaranje potrebnih opštinskih administrativnih segmenata. Međutim u kontinutetu se radi se na tome”, ističe Gegaj za Pobjedu.

Najbolje rješenje

Gegaj kaže da su u novoj opštini Tuzi nedavno otvorile kancelarije i preduzeće Vodovod i kanalizacija, zatim Čistoća, Komunalne usluge, Centar za socijalni rad, Zavod za zapošljavanje, filijala MUP-a koja funkcioniše u Tuzi već nekoliko godina. To je, kako kaže, dovelo do zaposlenja mladih ljudi.

On izražava očekivanje da će se nastaviti ovim ritmom i da će u novoj opštini Tuzi građani moći da završe sve potrebe, pri čemu dodaje da polazak do Podgorice i natrag iziskuje i veće troškove.

Izvor: TVCG