Ulcinjska solana dobija novu podršku

May 24, 2016   | news

Martin Snajdera JakobiU spomen na čuvenog njemačkog ekologa, botaničara i ornitologa Martina Šnajdera Jakobija, izuzetnog poznavaoca ulcinjske flore i faune, 29. maja biće osnovano Udruženje “Društvo dr Martin Šnajder Jakobi“. Inicijatori osnivanja udruženja su Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Euronatur, ambasada Njemačke i arhitektica Zenepa Lika.

Šnajder Jakobi je preminuo 15. avgusta 2012. u 56. godini, a posljednju deceniju života proveo je u proučavanju i zaštiti Solane i cijele delte Bojane. Njegovom zaslugom je u Ulcinju 2009. godine organizovana velika međunarodna konferencija o migraciji ptica preko Jadrana čiji je rezultat usvajanje Ulcinjske deklaracije. Jakobi je bio i istaknuti ekspert Euronatura. Njegov rad je značajan i za očuvanje rijeka Save i Drave i doline Neretve, a bio je i jedan od začetnika ideje rezervata biosfere na području rijeka Mure, Drave i Dunava.

Cilj Udruženja je da nastavi rad u okviru zaostavštine Jakobija na očuvanju ulcinjske Solane i prirodnog nasljeđa u Ulcinju, kao i da pruži podršku njenoj zaštiti i proglašenju močvarom od međunarodnog značaja prema standardima Ramsarske konvencije. Nakon toga, Udruženje će pružati stručnu pomoć funkcionisanju Solane kao zaštićenog područja.$

Izvor: Czip.me