Iskustva Sečoveljske solane mogu se primijeniti na Ulcinjsku Solanu

May 26, 2016   | news

Ulcinjska-Solana-sastanakIskustva Sečoveljske solane u Sloveniji mogu se primijeniti na Solanu u Ulcinju, ocijenjeno je na okruglom stolu „Iskustva Krajinskog parka Sečoveljske solane i mogućnosti implementacije najboljih praksi u upravljanju biodiverzitetom Ulcinjske solane“, koji je juče održan u Podgorici, u Upravi Nacionalnih parkova Crne Gore (NPCG).

Učesnike skupa pozdravila je i upoznala s najznačajnijim aktivnostima u vezi sa zaštitom budućeg zaštićenog prostora Ulcinjskom Solanom, državna sekretarka Ministarstva održivog razvoja i turizma (MORT), Daliborka Pejović.

Kako je saopšteno iz NPCG, Pejović je ukazala na posvećenost Vlade zaštiti Solane i navela da je, pored formalne zaštite, neophodno obezbijediti dugoročno i održivo upravljanje tim vještačkim ekosistemom.

„Cilj Vlade Crne Gore je da dodatno unaprijedi cijeli postupak proglašenja Solane zaštićenim područjem koji nadilazi nadležnosti kako lokalne uprave tako i samog Ministarstva, što će vremenom i vrlo skoro biti riješeno, te da je MORT vođen intencijom da se u procesu zaštite ovog područja, izbjegnu svi eventualni pogrešni koraci. U tom pravcu od velikog je značaja organizovanje okruglog stola i razmjena informacija kada je u pitanju zaštita i upravljanje Sečoveljskom solanom čija se najbolja iskustva mogu, uz određene korekcije, prenijeti na prostor upravljanja Ulcinjskom solanom“, navodi se u saopštenju NPCG.

Direktorica Parkova, Azra Vuković, podsjetila na aktivnosti u vezi sa upravljanjem i unaprjeđivanjem biodiverziteta Ulcinjske Solane.

Ona je informisala da su JPNPCG i AD Solana „Bajo Sekulić“ u stečaju, 24.8.2015. godine, zaključili Ugovor o jednogodišnjem zakupu cjelokupne imovine privrednog društva „Bajo Sekulić“.

„Nakon potpisivanja Ugovora, NPCG su preduzeli sve potrebne mjere i radnje u cilju unapređenja zaštite biodiverziteta Ulcinjske solane kao što su aktivnosti na zaštiti prirode, fizičkoj zaštiti prostora i spriječavanja nelegalnih aktivnosti, te konstituisanje Savjetodavnog tijela, priprema Programa zaštite i organizovanje Okruglog stola u vezi sa valoroizacijom prirodnih resursa ovog budućeg zaštićenog prostora“, saopšteno je iz tog javnog preduzeća.

Ornitolog i direktor Sečoveljskih solana, Andrej Sovinc, kazao je da slovenačka solana može biti profitabilna, ali da je to proces koji traje već petnaest godina i koji podrazumjeva konstantna ulaganja u infrastrukturu, kako vodnog režima, tako i turističku, ulaganja u zaštitu prirodnih i kulturnih vrijednosti i kvalitetan marketing i promociju.

„Uz lokalni uspjeh prije desetak godina, Sečoveljska solana postala je danas prepoznatljiv brend Slovenije, a njeni proizvodi se distribuiraju i plasiraju u više od 20 zemalja širom svijeta“, istakao je Sovinc.

„Upoređujući biodiverzitet Sečoveljske i Ulcinjske solane, naglasio je da prirodne vrijednosti i brojnost ptica Ulcinjske solane u velikoj mjeri prevazilaze bogatstvo slovenačke solane, kao i da Ulcinjska solana ima mnogo povoljnije prirodne uslove, kao što su vjetar i veći broj sunčanih dana, kada je u pitanju proizvodnja soli. Takođe je istakao da model uspješnog funkcionisanja jedne solane podjednako podrazumjeva kako zaštitu biodiverziteta, tako i proizvodnju soli. Solane su proizvod zajedničkog rada i djelovanja čovjeka i prirode, a da bi bilo koja solana mogla da funkcioniše na najbolji mogući način, potrebne su značajne investicije, ulaganja, kao i ekspertska podrška u svim njenim aspektima“, dodaju iz NPCG.

Izvor: TVCG