Zašto je Ulcinj toliko privlačan turistima?

May 27, 2016   | news

Qyteti-vjeter-i-Ulqinit-Stari-grad-Ulcinj-Prirodne ljepote grada, vjekovima stare građevine sa elementima baroknog i renesansnog stila. Kula i dvori Balšića, palata Venezia, Pijaca robova, Velika plaža, Southern Soul festival – samo su dio onoga što vas očekuje..

Već 25 vjekova Stari grad Ulcinj podsjeća na nasukani kameni brod koji čuva tragove civilizacija koje ga čine mjestom posebne ljepote i mističnosti. Uske i živopisne ulice Starog grada okružuju vjekovima stare građevine sa elementima baroknog i renesansnog stila. Kula i dvori Balšića, palata Venezia, Pijaca robova, kao i mnogi sakralni objekti, samo su dio onoga što ovdje vrijedi obići. Prema vjerovanju, i slavni Migel de Servantes je bio zarobljen u Starom gradu i tu je našao inspiracju za svoje čuveno djelo “Don Kihot”.

Osim povoljnog geografskog položaja, odgovor na pitanje zašto je ovaj najjužniji crnogorski grad oduvijek privlačio ljude iz svih krajeva svijeta krije se u prirodnim ljepotama ovog kraja. Mediteranska klima, sa oko 218 sunčanih dana godišnje, pogodna je za suptropsku vegetaciju kojom Ulcinj obiluje. Masline, agrumi, borovi, agave, palme i mnoge druge vrste okružuju neke od najljepših plaža i uvala na Jadranu. Najpoznatija od svih plaža na ulcinjskoj rivijeri je kilometrima duga i sitnim pijeskom prekrivena Velika plaža. Boravak na njoj je poseban doživljaj tokom cijelog dana, a posebno u suton tokom magične igre svjetla i boja.

Od 30. juna do 3. jula Velika plaža ugostiće preko 40 imena soul, jazz, disco i house muzike na Southern Soul festivalu. Ljetnji dani uz nastupe izvođača iz regiona i svijeta mogu biti savršeni dodatak ili čak povod za vaš godišnji odmor u Ulcinju.

Nezamislivo je govoriti o ovom gradu, a ne spomenuti Adu Bojanu koju mnogi nazivaju i pravim čudom prirode. Dvije strane ovog ostrva okružuje voda rijeke Bojane, a treću more. Prema legendi, presudan momenat za nastanak Ade desio se 1858. godine kada je potonuo brod “Merito”. Brodske olupine su zadržavale rječne sedimente i vremenom spojile dva manja ostrva stvarajući tako ostrvo Adu.

Ada Bojana prepoznaje se i po nudističkom naselju i plaži. Skrovitost i ljepota ovoga mjesta obezbjeđuje potrebnu privatnost i opuštenost nudistima iz regiona i svijeta. Osim njih, posljednjih godina se ovdje “kao kod kuće” osjećaju i ljubitelji kajtsurfinga koji tu nalaze savršene uslove za uživanje u ovom popularnom sportu.

Izvor: NOVOSTI