Zenka: Hap­še­nje u Bu­dvi an­ti­al­ban­ski akt

June 24, 2016   | news

MEHMET ZENKALi­der DUA Meh­met Zen­ka re­a­go­vao je sa­op­šte­njem zbog pri­vo­đe­nja i ka­žnja­va­nja dr­ža­vlja­na Al­ba­ni­je u Bu­dvi jer su što su na svo­jim auto­mo­bi­li­ma ima­li po­sta­vlje­nu al­ban­sku za­sta­vu. U sa­op­šte­nju ko­je pre­no­si por­tal Ul-in­fo, Zen­ka pi­ta nad­le­že­ne or­ga­ne: „do ka­da će ta go­spo­da na­sta­vi­ti sa ovim an­ti­al­ban­skim dje­li­ma“.
– Što vam sme­ta na­ša za­sta­va? Ako ste rev­no­sni u spro­vo­đe­nju za­ko­na, za­što on­da ne za­tva­ra­te Ru­se ka­da se na nji­ho­vim vo­zi­li­ma ili ku­ća­ma vi­jo­ri ru­ska za­sta­va? Da ni­je ovo po­ru­ka da se sve za­sta­ve svi­je­ta mo­gu le­pr­ša­ti u Cr­noj Go­ri osim one naj­sta­ri­jeg na­ro­da na Bal­ka­nu i u Evro­pi? Ko­me i či­jim po­li­ti­ka­ma slu­že ovi an­ti­ci­vi­li­za­cij­ski ak­ti?

Ne­dav­no smo na­pad­nu­ti od CA­NU kroz Rječ­nik cr­no­gor­skog na­rod­nog i knji­žev­nog je­zi­ka. Auto­ri ovog Rječ­ni­ka, umje­sto da is­ka­žu ža­lje­nje i pri­hva­te uči­nje­ne gre­ške, se na­pro­tiv di­če uči­nje­nim fal­si­fi­ka­ti­ma po­vo­dom po­ri­je­kla al­ban­skog na­ro­da – na­vo­di Zen­ka pi­ta da li je to po­ru­ka al­ban­ski tu­ri­sti ni­je­su do­bro­do­šli.

DUA po­zi­va sve dr­žav­ne in­sti­tu­ci­je, sve ra­zum­ne in­te­lek­tu­al­ce da se su­prot­sta­ve ovim an­ti­al­ban­skim ak­ti­ma. Ova dje­la pro­tiv al­ban­ske za­sta­ve ni­je­su pri­je sve­ga u ko­rist ni u in­te­re­su no­ve dr­ža­ve Cr­ne Go­re. Mi otvo­re­no po­ru­ču­je­mo tim sred­njo­vje­kov­nim umo­vi­ma da se al­ban­ska za­sta­va mo­že utam­ni­či­ti ono­li­ko ko­li­ko se mo­gu utam­ni­či­ti svi Al­ban­ci u Cr­noj Go­ri – po­ru­čio je Zen­ka.

Izvor: DAN