Raste interesovanje gostiju za nudističko naselje Ada Bojana

June 26, 2016   | news

nudisticko-naselje-ada-bojanaCrna Gora može da razvija nudistički turizam i to je oblik turizma koji ima najmanja finansijska ulaganja, ali je potrebna i edukacija stanovništva”, kazao je za Pobjedu generalni direktor Direktorata za upravljanje turističkom destinacijom Marko Petričević.

Činjenica je da turizam stvara pet odsto svjetskog Bruto domaćeg proizvoda, godišnje realizuje skoro 250 milijardi dolara i pokreće masu od skoro milijardu ljudi. Od toga su nudisti/naturisti još statistički neprecizan, ali značajan dio. Barata se podatkom da u Evropi (Njemačka, Velika Britanija, skandinavske zemlje, Italija…) ima 30 miliona, a u SAD čak 40 miliona pripadnika nudizma i oni spadaju u bolju klasu potrošača”, kazao je Petričević.

Kako ističe, nudisti su gosti koji se vraćaju, koji dolaze i u predsezoni i postsezoni, troše novac kako u kampu, tako i u mjestu i destinaciji, i to su vrlo poželjni gosti.

Da bi razvili ovaj vid turizma, tvrdi Petričević, za početak je dovoljna samo promjena propisa.

“Poslije bi sve krenulo svojim tokom, a to podrazumjeva izgradnju novih kompleksa, naselja za nudiste ili adaptaciju postojećih kako bi se stvorio identitet naturističke destinacije, ali i edukaciju stanovništva”, kazao je Petričević.

Naturisti, kako dodaje, su ljudi koji žele istinsku ravnotežu čovjeka i prirode kroz bogat sadržaj ponude za sport i rekreaciju, zdravu hranu te sadržaje namijenjene za ugodan i zanimljiv odmor.

Crna Gora je u prošlosti, kada je u pitanju naturizam, bila poznata po Adi Bojani, koja je i danas omiljena destinacija ovih turista, mada je evidento manja posjećenost.

“Postoji još nekoliko neoznačenih plaža na našem primorju koju koriste nudisti”, kazao je Petričević.

Planom objekata privremenog karaktera u zoni morskog dobra za period 2016-2018. godine, kao specijalna nudistička kupališta označene su lokacije plaža u Herceg Novom, u Njivicama, plaža hotela “Riviera”, a u Ulcinju je Ada Bojana.

“Velika plaža je svakako unikatna po ovom pitanju, zbog svoje dužine i činjenice da nema razvijenu infrastrukturu pa može obezbijediti izolovanost. U skladu sa planovima JP Morsko dobro, treba praviti daljne planove za budući razvoj ovog vida turizma”, kazao je Petričević.

Kako dodaje, sadašnji period karakterišu druga interesovanja, kako investitora, tako i turista.

Iz godine u godinu raste interesovanje za nudističko naselje Ada Bojana i ona vraća stari sjaj. Ove godine nudista je više nego prošle, kazao je izvršni direktor Hotelsko-turističkog preduzeća “Ulcinjska rivijera” Radomir Mikan Zec.

“Mislim da je Ada, sa oko osam miliona kvadrata, za Crnu Goru resurs koji može da primi između 3.000 i 10.000 gostiju, naravno ako se razviju novi kapaciteti”, kazao je Zec.

Ove godine imaju oko 20 odsto gostiju iz Njemačke, 25 odsto gostiju iz Češke, 35 odsto iz Rusije i ostatak iz regiona.

“Na veliko zadovoljstvo, imamo ove godine Francuza i Italijana, koji se polako vraćaju”, kazao je Zec.

 

Izvor: Pobjeda