“Vijesti”: Počela bitka da se utvrdi čija je Ada Bojana

June 30, 2016   | news

Ada-Bojana_Ulcinj-Montenegro-1 Autor: Milorad Milošević

Na Skupštini akcionara HTP Ulcinjska rivijere, koja je održana u utorak, manjinski akcionari su se organizovali, skupili oko 16 odsto akcija, potrebno je bilo 12,7 odsto, kako bi prvi put dobili predstavnika u odboru direktora i počeli, kako su najavili, borbu za Adu Bojanu, pišu današnje “Vijesti”.

Predstavnik manjinskih akcionara u bordu je Tripko Krgović.

Jednoglasno je usvojen izvještaj o poslovanju hotelskog preduzeća u državnom vlasništvu za 2015, prema kojem je ostvaren neto profit od 6.342 eura, što je mnogo bolji rezultat u odnosu na godinu ranije kada je Ulcinjska rivijera izgubila 863,7 hiljada eura.

Krgović i Miroslav Jeličić iz Splita, poznati investitor na regionalnim berzama, udružili su male akcionare zbog, kako tvrde, “neviđenog ispada sekretara Savjeta za privatizaciju i kapitalne projekte” koji je, prije nekoliko mjeseci, “najavio brutalno otimanje zemljišta na Adi Bojani” od ovog hotelskog preduzeća.

“Podsjećanja radi, Vlada je u prethodnoj godini usvojila Uredbu kojom se Ulcinjskoj rivijeri konačno daje pravo korišćenja nad Adom Bojanom, što je prvi korak ka upisu prava svojine i pokušaj ispravljanja slučajnog ili namjernog propusta koji se prolongira duže od decenije. Ulcinjska rivijera je prošle godine predala zahtjev za upis vlasništava nad Adom Upravi za nekretnine, a kasnije stopirala isti na intervenciju Branka Vujovića (predsjednik Tenderske komisije) kako je akcionarima saopšteno na skupštini”, saopštili su Krgović i Jeličić.

Kako “Vijesti” nezvanično saznaju, premijer Milo Đukanović je pokrenuo cjelokupan proces da se Ada upiše u vlasništvo Ulcinjske rivijere kako bi ona ušla u privatizaciju, pa je nejasno kako je došlo do ovakve situacije i iz čijih interesa.

Predsjednik Tenderske komisije Branko Vujović nije odgovarao na poziv novinara “Vijesti”, a prvi čovjek Ulcinjske rivijere Mikan Zec je kazao da odgovore potražimo od sekretara tog društva Nikole Damjanovića.

Damjanović je potvrdio “Vijestima” da im je iz Tenderske komisije Savjeta za privatizaciju “sugerisano da zastanu sa postupkom uknjižbe 800.000 kvadrata zemljišta” jer bi u skladu sa važećim propisima morali da plate porez u iznosu od četiri miliona eura.

“To je bio stav Tenderske komisije, kao institucije. Dug od četiri miliona bi za Ulcinjsku rivijeru mogao da znači novi stečaj, zbog čega smo to uvažili. Ne bih želio da na duši nosim sudbinu 150 zaposlenih radnika. Istim povodom pisali smo zato Ministarstvu finansija koje nam je saopštilo da nam ne može pomoći, kao i Zaštitniku imovinsko-pravnih odnosa koji nam je saopštio da se nakon uknjižbe Ade porez mora platiti. To je bio razlog da uputim novi dopis Tenderskoj komisiji od koje tražimo mišljenje šta nam je dalje raditi”, objasnio je Damjanović.

Kako je akcionarima na skupštini saopšteno, Ulcinjska rivijera je nedavno ponovo pokrenula postupak upisa vlasništva nad zemljištem na Adi Bojani u lokalnom katastru.

“Ukoliko Ada na kraju ne bi pripala Ulcinjskoj rivijeri, država bi se mogla naći u situaciji da nadoknadi građanima i investitorima štetu mjerenu desetinama miliona eura”, upozorili su Krgović i Jeličić.

Investitori ulagali u akcije Ulcinjske rivijere zbog Ade

Krgović i Jeličić su podsjetili da su hiljade građana i privatizacioni fondovi tokom masovne vaučerske privatizacije ulagali vaučere na osnovu “žute knjige” u kojoj se Ada navodi kao najvrijedniji dio Ulcinjske rivijere.

“Takođe, nakon što je prethodne godine najavljeno iz kompanije da je pokrenut postupak upisa vlasništva nad istom, ponovo su strani  investitori počeli ulagati značajne iznose novca u akcije Ulcinjske rivijere”, dodali su oni.

Jeličić i Krgović su najavili formiranje udruženja akcionara u cilju rješavanja nastalih problema, a očekuju i pun doprinos Vlade i Fonda PIO kao najvećih akcionara.

“Manjinski akcionari su jednoglasno podržali finansijski i izvještaj o radu menadžmenta za koje smatraju da su solidni s obzirom na okolnosti u kojima rade i gdje je akcenat na čuvanju i sprečavanju svakodnevne otimačine imovine Ulcinjske rivijere, ali da se stvari ubrzo moraju mijenjati jer je opstanak preduzeća upitan”, zaključili su Krgović i Jeličić.

/Vijesti/