Pajović: U Skupštini se može i na albanskom

July 18, 2016   | news

SKUPSTINA-CRNE-GOREU Skupštini Crne Gore od danas je moguće obraćanje poslanika na albanskom jeziku, saopštio je predsjednik parlamenta , Darko Pajović.

Riječ je o, kako je pojasnio Pajović, pilot projektu.

„Od danas u Skupštini Crne Gore, kroz pilot projekat, omogućeno je da se poslanici obraćaju na albanskom jeziku, i to je razlog što svi imate slušalice“, rekao je Pajović.

Poslanik DF-a, Slaven Radunović, pozdravio je to što se u parlamentu može čuti i albanski jezik, ali ga je zanimalo da li će i građani Crne Gore, koji prenose prate putem televizije, „slušati albanski ili srpski jezik“.

„Da li će samo moći da pričaju na albanskom za sebe, a da građani koji su Albanci ne čuju to na albanskom. Je li ovo marketinški štos, ili že Albanci svoje predstavnike moći da čuju na albanskom“, pitao je Radunović.

Pajović je, sa druge strane, negirao da je riječ o marketinškom triku novog rukovodstva Skupštine Crne Gore.

„Iz Skupštine će otići dva signala. Od emitera zavisi koji će jezik da koriste. Dakle, omogućeno je lokalnim TV stanicama, i omogućeno je onima koji imaju nacionalnu pokrivenost. Pokušavamo da televizije koje su stacionirane u područjima gdje žive ljudi koji govore drugačijim jezikom od crnogorskog, da imaju tu mogućnost da to slušaju na albanskom“, rekao je Pajović.

Radunović je u odgovoru Pajoviću rekao da se nada da će izaći u susret i njihovim zahtjevima da im se materijal ubuduće dostavlja na ćirilici, bez novih slova, koja nijesu dio srpskog jezika.

Izvor: RTCG