Gvozdenović: Moguća proizvodnja soli u Ulcinju

July 19, 2016   | news

Branimir Gvozdenovic-Pirana-Solana-SLOMinistar održivog razvoja i turizma Branimir Gvozdenović kazao je da primjer proizvodnje soli na najtradicionalniji način koji je zastupljen u Piranskoj solani, daje za pravo da se nadamo da će već ove godine biti moguće obnoviti proizvodnju soli u Ulcinju, u količinama u skladu sa trenutnim mogućnostima.

On je, s predsjednikom Upravnog odbora Javnog preduzeća za nacionalne parkove Urošem Andrijaševićem, boravio u posjeti Piranskoj solani u Sloveniji.

Posjeta je, kako je saopšteno iz Ministarstva održivog razvoja i turizma organizovana sa ciljem upoznavanja sa procesom proizvodnje soli u Piranu i analize mogućnosti primjene istog proizvodnog modela u Crnoj Gori, kako bi već tokom ove godine,u mogućoj mjeri, bila pokrenuta ova aktivnost na solani u Ulcinju.

„Primjer proizvodnje soli na najtradicionalniji način koji je zastupljen u Piranskoj solani, daje nam za pravo da se nadamo da će već ove godine biti moguće obnoviti proizvodnju soli u Ulcinju, u količinama u skladu sa trenutnim mogućnostima. Takođe, ohrabreni smo ovim što smo vidjeli, jer na duplo manjem prostoru nego što je ulcinjska solana, jednako uspješno funkcionišu proizvodnja soli, proizvodnja kozmetičkih i ljekovitih preparata, zdravstveni turizam i park prirode“, istakao je Gvozdenović.

Posjeta je, kako se navodi, bila prilika i za razmjenu iskustava po pitanju korišćenja finansijskih mogućnosti pretpristupnih fondova EU, koje je Piranska solana u velikoj mjeri iskoristila.

Dogovorena je i uzvratna posjeta predstavnika solane Piran, kako bi se na samom lokalitetu ulcinjske solane upoznali sa trenutnim stanjem i mogućnostima za proizvodnju, što, imajući u vidu jednostavan proizvodni proces, može rezultirati skorom berbom soli i obnovom proizvodnje u Ulcinju.

Izvor: RTCG