SO Bar: Stop za kanalizacioni mulj na Možuri

July 20, 2016   | news

SO-BARU prvom dijelu današnjeg zasijedanja lokalnog parlamenta, odbornici su učestvovali u diskusiju o 6. tački dnevnog reda, Prijedlogu odluke o zaduživanju Opštine Bar. Naime, nakon jučerašnjeg kolegijuma koji je održan nakon prvog dijela jučerašnjeg zasijedanja, predsjednik SO Bar Radomir Novaković informisao je prisutne odbornike, da je dogovoreno da se o narednoj tački dnevnog reda, Prijedlogu Odluke o izmjenama I dopunama DUP-a “Maljevik” raspravlja u četvrtak.

Nakon utvrđivanja kvoruma, odbornicu su započeli raspravu o zaduživanju Opštine Bar. Dušan Raičević, vd sekretara za ekonomiju i finansije Opštine Bar, prisutne odbornike je informisao o projektu za izgradnju Postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, čiji je kapacitet 68.000 ekvivalent stanovnika, i glavne pumpne stanice sa pripadajućom infrastrukturom. Vrijednost radova prema prvorangiranoj ponudi iznosi 15,25 miliona eura.

Od navedenih sredstava 10.000.000 predstavlja kredit KfW banke namijenjen za fazu 5 ovog projekta, za koja Opština Bar treba da se zaduži kod Ministarstva finansija Crne Gore pod povoljnim uslovima uz odreženi grejs period.

Uslijedila je rasprava u kojoj su se odbornici opozicije uglavnom bazirali na moguću isplativosti ovog projekta, tražeći dodatna obrazloženja koja se tiču samog procesa zaduživanja.

Poslije pet sati rasprave, odbornici su usvojili Odluku o zaduživanju Opštine Bar sa 19 glasova za, 11 protiv i jednim uzdržanim glasom. U okviru iste tačke Skupština je na prijedlog 11 odbornika koji su to tražili potpisom, usvojila zaključak da se ne dozvoljava deponovanje kanalizacionog mulja u Sanitarnu deponiju d.o.o. Možura iz drugih opština. Za ovaj zaključak, glasalo je 26 odbornika. Jedan je bio protiv, a tri uzdržana.

 Potom se prešlo na sedmu tačku dnevnog reda: Odluku o zaduživanju Opštine Bar za bankarsku garanciju, koja je ekspresno završena. Naime, predlagač potpredsjednik Opštine Dušan Raičević je kazao da se ova Odluka povlači sa dnevnog reda zbog ne davanja saglasnosti Vlade, odnosno Ministarstva finansija.

Nakon ove tačke, data je 60-to minutna pauza koja je trajala 95 minuta. Ipak, od nastavka današnjeg zasjedanja nije bilo ništa, pošto u sali nije bilo kvoruma za rad. Naime, od 37 odbornika koliko broji lokalni parlament, u klupama je u tom trenutku bilo svega 14.

Predsjednik Skupštine Radomir Cakan Novaković je samo mogao da konstatuje faktičko stanje, pa je nastavak 14. zasjedanja zakazao za četvrtak 21. jula ove godine u 10 sati.

Za ovo zasjedanje, odbornicima je preostalo da završe još sedam tačaka: Odluku o donošenju izmjena i dopuna DUP-a Maljevik, Predlog Odluke o davanju saglasnosti na Statut d.o.o. “Komunalne djelatnosti” Bar, Odluku o usvajanju Statuta DOO Vodovod i kanalizacija Bar, Odluku o usvajanju Statuta DOO Sportsko rekreativni centar Bar, Predlog Odluke o davanju saglasnosti na Statut d.o.o. “Lovstvo” Bar, Predlog Odluke o utvrđivanju broja potpredsjednika Opštine Bar, dok je poslednja 13. tačka ovog zasjedanja Predlozi Odbora za izbor i imenovanja.

Izvor: BarINFO