Opozicija opozarila: SO Ul­cinj ne­za­ko­ni­to po­ku­ša­va da pro­gu­ra do­pu­nu Pla­na pri­vre­me­nih obje­ka­ta za 2016

July 20, 2016   | news

Komuna-Ulqinit-Opstina-Ulcinj-UL­CINj- Pred­stav­ni­ci opo­zi­ci­je upo­zo­ri­li su, na po­čet­ku sed­me sjed­ni­ce pr­vog re­dov­nog za­sje­da­nja SO Ul­cinj, da vlast ne­za­ko­ni­to po­ku­ša­va da pro­gu­ra do­pu­nu Pla­na pri­vre­me­nih obje­ka­ta za 2016. go­di­nu. Is­ti­ču da se ra­di o na­mje­šta­nju lo­ka­ci­ja po­je­din­ci­ma. Ka­ko se mo­glo ču­ti, tu do­pu­nu pot­pi­sao je ne­dav­no pred­sjed­nik op­šti­ne Na­zif Cun­gu, iako na to ni­je imao pra­vo. Se­kre­tar Se­kre­ta­ri­ja­ta za ur­ba­ni­zam Alek­san­dar Da­bo­vić u obra­zlo­že­nju od­lu­ke sa­op­štio je da Plan pri­vrem­nih obje­ka­ta do­no­si SO do kra­ja te­ku­će za na­red­nu go­di­nu. On je re­kao da je pred­sjed­nik Op­šti­ne ak­tom od 20.ju­na do­nio plan po­sta­vlja­nja pri­vre­me­nih obje­ka­ta za 2016. go­di­nu i da se kon­kret­no ra­di o pr­voj do­pu­ni tog pla­na. Iz opo­zi­ci­je su upo­zo­ri­li da tu od­lu­ku usva­ja skup­šti­na, osim ako ni­je one­mo­gu­će­no da se za­ka­že zbog ne­ke van­red­ne si­tu­a­ci­je. Od­bor­nik SDP-a Sken­der Ele­za­gić ka­zao je da su o za­ko­ni­to­sti ove od­lu­ke mi­šnje­nje da­li nad­le­žni od­bo­ri i da će bi­ti vr­lo in­te­re­sant­no ka­ko će od­bo­r­ni­ci gla­sa­ti.
–Ra­di se o kla­sič­noj zlo­u­po­tre­bi po­slov­ni­ka, jer ne znam ka­ko se ova tač­ka uop­šte na­šla na dnev­nom re­du. Ka­ko je mo­gu­će da pred­sjed­nik do­no­si ova­kvu ol­du­ku iz­me­đu dvi­je sjed­ni­ce. Tre­ba­lo je da se usvo­ji pri­je No­ve go­di­ne i mo­ra­la je pro­ći jav­nu ras­pra­vu. Lju­di ima­ju pra­vo da se upo­zna­ju s tim gdje će sve bi­ti po­sta­vlje­ni pri­vre­me­ni objek­ti, kao i da do­bi­ju sve in­for­ma­ci­je o lo­ka­ci­ja­ma za ko­je even­tu­al­no že­le da kon­ku­ri­šu. Da­kle, skup­šti­na je u re­dov­nom za­sje­da­nju, od­bor­ni­ci su ži­vi i zdra­vi i ni­je tre­ba­lo da se do­no­si od­lu­ka, pa da je mi ve­ri­fu­ku­je­mo, već je tre­ba­lo da ide u re­dov­nu pro­ce­du­ru. Ova­ko, čo­vjek ne mo­že da se ot­me uti­sku da se ov­dje ra­di o na­mje­šta­nju tih pri­vre­me­nih lo­ka­ci­ja, ka­zao je Ele­za­gić.
Od­bor­nik SNP-a An­dri­ja Ćet­ko­vić upo­zo­rio je da je do­pu­na pla­na akt ko­ji je do­ni­jet mi­mo za­ko­na, sta­tu­ta i pro­pi­sa.
– Ovo rje­še­nje se ko­si sa svim mo­gu­ćim za­kon­skim pro­pi­si­ma i ova­kvo po­na­ša­nje lo­kal­ne upra­ve, na či­jem je če­lu DPS, ko­šta­će gra­đa­ne i po­re­ske ob­ve­zni­ke. Pod­sje­ćam na šte­tu ko­ja je već na­sta­la zbog pri­vre­me­nih lo­ka­ci­ja, ka­da je Ten­der­ska ko­mi­si­ja ne­dav­no pre­ki­nu­la ten­der, a dio će iz­vje­sno tek na­sta­ti ka­da po­je­di­ni uče­sni­ci na ten­de­ru bu­du tra­ži­li neo­sta­vre­nu do­bit. Ovo je skan­dal i ni­je pr­vi put, re­kao je Ćet­ko­vić. Iz­ja­šnja­va­nje o toj tač­ki oba­vi­će se na­knad­no. Pod­sje­ti­mo, ne­dav­no je pred­sjed­nik op­šti­ne Na­zif Cun­gu po­ni­štio jav­ni po­ziv za da­va­nje u za­kup pri­vre­me­ne lo­ka­ci­je u na­se­lju Štoj, na ko­joj je bio pred­vi­đen za­bav­ni park. Po­stu­pak je po­ni­šten, iako je lo­ka­ci­ja bi­la u pro­gra­mu pri­vre­me­nih obje­ka­ta, a či­tav po­stu­pak do­ve­den do kra­ja, jer je kon­sta­to­va­na i naj­bo­lja po­nu­da od oko 10.000 eura. Ti­me je op­štin­ska ka­sa us­kra­će­na za po­me­nu­ti iz­nos, a Op­šti­ni pri­je­ti tu­žba za neo­stva­re­nu do­bit, jer je prak­tič­no u „pet do 12“ od­lu­či­la da ne iz­da­je po­me­nu­ti lo­ka­li­tet. Op­šti­na Ul­cinj ne­dav­no je tu­že­na za od­štet­ni iz­nos za no­stva­re­nu do­bit od 90.000 eura, u slu­ča­ju po­zna­ti­jem kao „Big Ben“ . Osim od­bor­nič­kih pi­ta­nja i od­go­vo­ra, ras­pra­vlja­lo se i usvo­je­ni su pred­lo­zi od­lu­ka: o iz­mje­na­ma i do­pu­na­ma od­lu­ke o bo­ra­vi­šnoj i ob­ra­ču­na­va­nje i pla­ća­nje član­skog do­pri­no­sa Tu­ri­stič­ke or­ga­ni­za­ci­je Ul­cinj. Ubu­du­će će se bo­ra­vi­šna tak­sa mo­ći pla­ća­ti i pa­u­šal­no. Ta­ko­đe, po­o­štre­ne su ka­zne za one ko­ji ne bu­du upla­ći­va­li tu tak­su i kre­ću se od 250 do 1.500 eura za fi­zič­ka i čak do 10.000 eura za prav­na li­ca. Iako su od­bor­ni­ci na ras­po­la­ga­nju ima­li vi­še od šest ča­so­va za rad, pro­ble­mi s kvo­ru­mom i za­ko­ni­to­šću pro­ce­du­re ko­ja pret­ho­di gla­sa­nju o po­je­di­nim tač­ka­ma, uslo­vi­li su da se lo­kal­ni par­la­ment mo­ra sa­sta­ti i u pe­tak ka­da će rad bi­ti na­sta­vljen. M.K.

Vlast op­stru­i­ra iz­bor OIK

Pred­stav­ni­ci opo­zi­ci­je zah­ti­je­va­li su da se u dnev­ni red , kao po­seb­na tač­ka, uvr­sti iz­bor no­ve Op­štin­ske iz­bor­ne ko­mi­si­je (OIK), jer u po­sto­je­ćoj ne­ma pred­stav­ni­ka opo­zi­ci­je. Od­bor­nik DF-a prim. dr Mi­lan Ro­lo­vić op­tu­žio je lo­kal­nu vlast da na­mjer­no op­stru­i­ra iz­bor no­vih čla­no­va OIK.
-Da li od ovo­ga ima va­žni­jeg pi­ta­nja na tri mje­se­ca do iz­bo­ra? Ja pret­po­sta­vljam da će sve ura­di­ti da do­če­ka­ju 1. av­gust. On­da ne­ma za­sje­da­nja do 1. sep­tem­bra, pa će OIK vje­ro­vat­no for­mi­ra­ti po­lo­vi­nom sep­tem­bra, a oko 1. ok­to­bra za­klju­či­će se svi bi­rač­ki spi­sko­vi, re­kao je Ro­lo­vić. Pod­sje­ti­mo, pred­sjed­nik Op­štin­ske iz­bor­ne ko­mi­si­je (OIK) je član De­mo­krat­ske par­ti­je so­ci­ja­li­sta Pje­ter Ljulj­đu­raj. Uz Ljulj­đu­ra­ja, DPS ima još jed­nog čla­na u stal­nom sa­sta­vu OIK-a, Pran­ve­ru Su­ljić. Se­kre­tar ko­mi­si­je je Al­mir Mo­la­be­ći­ro­vić iz For­ce, dok je član ko­mi­si­je Be­smir Mu­ra­ti, ta­ko­đe iz te stran­ke. U ime De­mo­krat­ske par­ti­je Fat­mi­ra Đe­ke član ko­mi­si­je je Ća­zim Ča­u­ši, a De­mo­krat­sku Uni­ju Al­ba­na­ca pred­sta­vlja Ha­san Đo­ni.

Izvor: DAN