Organizovana prezentacija PPPN za obalno područje i PUP Ulcinj

July 22, 2016   | news

Organizovana prezentacija PPPN za Ulcinjsku SolanuJavno preduzeće za nacionalne parkove Crne Gore organizovalo je prezentaciju Prostornog plana posebne namjene za obalno područje i PUP Ulcinj u dijelu planskih riješenja koja se odnose na prostor Solane, za članove Savjetodavnog tijela za Solanu 21.07.2016. godine u prostorijama JPNPCG u Podgorici.

Cilj ove prezentacije bio je otklanjanje nejasnoća i nedoumica kada je planiranje na prostoru Solane u pitanju, a koje su postojale kao produkt različitih verzija planova koje su prezentovane javnosti od momenta početka izrade ova dva značajna planska dokumenta, kada je prostor Solane u pitanju.

Obrađivači planova upoznali su članove Savjetodavnog tijela za Solanu sa riješenjima koja su predviđena u PPPNOP, kao i u  PUP Ulcinj za ovaj prostor.

U svom izlaganju su naveli da PPPNOP posebno tretira područje Solane, ne uključujući samo aspekat zaštite, već i njegovu valorizaciju kako turističku, tako i ekonomsku.

Planeri su na prezentaciji istakli da u Solani ključno nastaviti proizvodnju soli, ali da je aspekt zaštite nesporan.

Članovi Savjetodavnog tijela za Solanu saglasni su da je potrebno da se ova dva planska dokumenta u potpunosti usklade. Jednako je važno definisati način na koji će se u budućnosti tretirati Solana, odnosno koji stepen zaštite će uživati, a koji treba definisati kroz reviziju studije zaštite.

Kao jedan od važnih aspekata navedena je i ekonomska održivost Solane, a kao problem na tom području prepoznata je i nelegalna i nekontrolisana gradnja u njenoj blizini.

Članovi Savjetodavnog tijela za Solanu i planeri imali su zajednički zaključak da su na istom zadatku kada je Solana u pitanju, a to je definisanje prostora i njegova zaštita.

PR Služba

JPNPCG