Situacija na terenu, i dalje alarmantna od upotreba eksplozivnih sredstava u Ulcinjskoj Rivijeri

October 27, 2016   | Ngjarjet - Events

Ulcinj Marine Fauna Protection and Cultivation-2Juče, u maloj sali Kabineta, unutar zgrade Opštine, održan je 4-ti sastanak koordinacione grupe za monitoring, koji je osnovan kao sastavni dio Projekta ODRŽIVI RAZVOJ MORSKOG I OBALNOG EKOSISTEMA POSREDSTVOM OČUVANJA I ODGOJA MORSKE FAUNE.

Osim tima koji se bavi implementacijom gore pomenutog projekta, na sastanku su učestvovali i predstavnik Uprave za inspekcijske poslove Ljiljana Bubonja, predstavnik Uprave policije za graničnu kontrolu – Rudolf Elezović, te predsjednik ribarskog Kluba „Bojana“ – Muzafer Beljo Čauši.

Uprkos činjenici da se kroz patroliranje obale, do izvjesne mjere uticalo na smanjivanje fenomena ilegalnog ribolova upotrebom eksplozivnih sredstava, situacija na terenu, je i dalje zabrinjavajuća!
Posredstvom internet aplikacije, partnerima u projektu predstavljena je situacija na terenu, gdje je uistinu izražena zabrinutost unutar grupe za monitoring, jer se na osnovu informacija koje Opštinska patrola prikuplja tokom monitoringa, situacija rezultira i dalje zabrinjavajuća.

Samo u zadnjem periodu od 1-og avgusta 2016-e do današnjeg datuma, tokom patroliranja na površini mora, obilježeno je 6 slučajeva na različitim lokacijama, gdje su na površini mora primjećeni ostaci ubijene ribe upotrebom eksplozivnih naprava.
Ovi su podaci zabrinjavajući, te su indikator negativnog trenda koji prouzrokuju ove nelegalne aktivnosti, gdje se kao poslijedica, ovaj resurs iz dana u dan smanjuje, do totalnog istrebljenja.
Kao jedan od glavnih problema ističe se i nemogućnost, ili mala zainteresovanost ovlaćenih institucija u smjeru zaustavljanja ovog fenomena, manjkavosti pravnog sistema u smjeru procesuiranja ovakvih slučajeva, ali i savjest gradjana, koji ovu pojavu smatraju kompletno normalnom.

Druga opasna pojava koja je skoro primjećena tokom monitoringa, je i slučaj izlivanja fekalija i hemijskih substanci u samu rijeku Bojanu, koje na osnovu izvještaja sa terena, dopiru iz jedne Velipojske Fabrike.
Na sastanku su dogovorene konkretni potezi koji će se preduzeti u daljoj saradnji izmedju partnera, koje za cilj imaju kompletno eliminisanje gore pomenutih negativnih pojava.

Ulcinj Marine Fauna Protection and Cultivation Facebook