Crna Gora preti Albaniji: Imate rok od dva meseca

November 15, 2016   | news

Privredna komora Crne GorePodgorica — Crna Gora je zapretila Albaniji kontramerama za uvoz voća i povrća ukoliko u naredna dva meseca ne izmene politiku akciza za crnogorsko vino i pivo.

Privredna komora Crne Gore (PKCG) saopštila je da Albanija “opterećuje” crnogorsko vino i pivo na njenom tržištu taksama dvostruko većim nego za domaće proizvode.

Komora je ukazala i da Albanija “otežava” uvoz mlečnih proizvoda iz Crne Gore na albansko tržište, pozivajući se na Uredbu o aflatoksinu, koju “ne primenjuje na uvoz iz drugih država regiona”.

Pozivanje na tu uredbu je, navodi Komora, u suprotnosti sa Centralnoevropskim sporazumom o zoni slobodne trgovine (CEFTA).

“Albanija traži i da crnogorski mesni proizvodi imaju evropski izvozni broj, što nije u skladu s principima Svetske trgovinske organizacije (STO)”, naveli su iz PKCG.

Poljoprivreda s prerađivačkom industrijom predstavlja jedan od ključnih sektora crnogorske ekonomije, sa učešćem u bruto domaćem proizvodu (BDP) od 9,7 odsto.

Tržište zemalja članica CEFTA sporazuma je veoma važno za Crnu Goru i robna razmena sa tim tržištem iznosi između 60 i 70 odsto.

Jedan od ključnih problema crnogorske ekonomije jeste deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni.

Izvor: B92