Đeljošaj: Albanci traže tri zagarantovana mandata

December 1, 2016   | news

Nik GjeloshajFunkcioner koalicije ,,Albanci odlučno” Nik Đeljošaj izjavio je za Pobjedu da se zalaže za izmjene izbornog zakonodavstva po kome bi bila garantovana tri mandata koje će podijeliti albanske liste koje pređu cenzus od jedan odsto.

„Naš cilj je da glasovi koji idu albanskim partijama budu adekvatno i predstavljeni. Zakon koji je na snazi nema afirmativan karakter, osim za hrvatsku nacionalnu manjinu. Naš prioritet je da onemogućimo da u našem narodu, oni koji su najveći naši politički protivnici nađu plaćenike koji će za ličnu korist prosuti 500- 1000 glasova”, izjavio je Đeljošaj za Pobjedu.

On se zalaže da se poveća cenzus od 0,7 odsto za liste koje će učestvovati u podjeli mandata i da budu garantovana tri mandata koje će podijeliti albanske liste koje pređu cenzus od jedan odsto.

Funkcioner Albanske alternative, koja zajedno sa partijama Forca i DUA čine koaliciju „Albanci odlučno“, smatra da bi ovo bila „afirmativna akcija“.

Demokratska partija socijalista obavezala se koalicionim sporazumom sa koalicijom ,,Albanci odlučno“ da će inicirati izmjene izbornog zakonodavstva po kojem će Albanci dobiti zagarantovana mjesta u crnogorskom parlamentu.

Izvor: Radio Televizija Crne Gore