Feriha Muratović: Potrebno poboljšati komunikaciju između tužilaštva i policije

December 4, 2016   | news

Feriha-Muratovic-UlcinjNa pitanje, da li smatra da je potrebno da tužici više istupaju u medijima, Muratović je kazala da je Tužilaštvo do prije nekoliko godina bilo prepoznato kao zatvoren organ, što je značajno poboljšano u prethodnom periodu

Autor: Mina

aradnja između tužilaštva i policije je uglavnom dobra, ali bi komunikacija mogla da se poboljša, ocijenila je rukovodilac Osnovnog državnog tužilaštva (ODT) u Ulcinju, Feriha Muratović.

Ona smatra da bi policija trebalo da upoznaje tužilaštvo sa većim brojem operativnih informacija u najranijim fazama kriminalističke obrade, s obzirom na to da je stupanjem na snagu novog Zakona o krivičnom postupku tužilac rukovodilac pretkrivičnog postupka, a koji je usko povezan sa početnim fazama operativnog rada.

Muratović je ukazala da Izvještaj Evropske komisije saradnju između policije i tužilaštva u pretkrivičnim postupcima ne ocjenjuje kao lošu, već smatra da je treba poboljšati.

“Njihova ocjena je na mjestu, jer prostora za poboljšanje ima”, rekla je Muratović agenciji MINA.

Ona je navela da je saradnja policije i tužilaštva sa sudovima na zadovoljavajućem nivou.

Prema njenim riječima, ljudski i tehnički kapaciteti policije i tužilaštva su na zadovoljavajućem nivou.

“S tim što bi usled usložnjavanja kriminaliteta trebalo vršiti kontinuirano obuku kadrova u određenim oblastima, a što bi morali da prate i tehnički kapaciteti”, ocijenila je Muratović.

Kako je navela, usled usložnjavanja kriminaliteta, tj. u složenim finansijskim i računarskim istragama, tužilaštvo i policija se u određenom broju slučajeva susrijeću sa problemom nedostatka znanja i opreme.

Muratović je navela da tužioci ODT-a u Ulcinju redovno posjećuju seminare vezano za unaprijeđenje njihovog rada.

“Uloga Udruženja tužilaca je, velika, ali se više mora raditi na aktivnostima vezanim za edukaciju tužilaca”, poručila je Muratović.

Na pitanje, da li smatra da je potrebno da tužici više istupaju u medijima, Muratović je kazala da je Tužilaštvo do prije nekoliko godina bilo prepoznato kao zatvoren organ, što je značajno poboljšano u prethodnom periodu.

Izvor: Vijesti Online