Predsjednik opštine Ulcinj nezadovoljan je radom pojedinih sekretarijata DPS-sa

December 8, 2016   | news

Nazif-Cungu-Lui-Shkrela-Ljoro-NrekicNazif Cungu ne krije nezadovoljstvo zbog rada nekih sekretarijata, partneri mu zamjeraju da ne vodi grad kako bi trebalo

Autor: Samir Adrović

Predsjednik opštine Ulcinj Nazif  Cungu  nezadovoljan je radom pojedinih sekretarijata, koje vode kadrovi Demokratske partije socijalista (DPS), zbog čega politička kriza trese vladajuću koaliciju u tom gradu. Više sagovornika “Vijesti” iz Opštine kazalo je da je  Cungu  ne krije nezadovoljstvo radom službi, dok njega se druge strane optužuju da “ne vodi grad kako bi trebalo”.

Dok  Cungu  tvrdi da nema problema u gradskoj upravi, javna je tajna da odbornik i visoki funkcioner DPS-a Borislav Bašović odavno ne prisustvuje sjednicama lokalnog parlamenta jer izvršna vlast odbija da mu u pisanoj formi dostavi odgovore na odbornička pitanja. Dok Bašović odbija da komentariše nedolaske na sjednice, njegov partijski šef u Ulcinju Ljoro Nrekić negira da je  Cungu  tražio smjene sekretara za finansije i zastupanje imovine Seada Osmanovića i Pjetera Ljuljđuraja, koji dolaze iz redova DPS-a.

“Ne znam za to. Nervoze ima, ali vjerujem da je prolazna”, kazao je Nrekić “Vijestima”.

Vladajuća koalicija će noćas održati sjednicu na kojoj će biti rezimirani dosadašnji učinci na lokalnoj sceni. Iako postoje nesuglasice, teško je očekivati veće potrese, zbog činjenice da su Cunguova Forca i Demokratska unija Albanaca (DUA) dio vladajuće koalicije na državnom nivou.

Osim devet odbornika DPS-a, vladajuću većinu u Ulcinju čini osam predstavnika Force, sedam članova koalicije Fatmira Đeke i tri odbornika DUA. Tu većinu je u martu dogovorio premijer Duško Marković, koji je u to vrijeme bio potpredsjednik Vlade, mireći Cungua i Đeku koji su prethodno izazvali krizu stare vlasti u kojoj nije bilo DPS-a. Njih dvojica ni danas nisu popravili odnose.

Načelnik komunalne policije Saubih Mehmeti, koji je član Đekine koalicije, tvrdi da  Cungu  na njega nije vršio direktan pritisak zbog eventualnih propusta u radu.

“Nije mi o tome govorio nikad, ali jeste posredno, preko drugih ljudi i mojih saradnika. Tražio je od nas neke informacije i podatke kojima se naš resor ne bavi. Ja se ne plašim smjene, naprotiv, očekivao sam je na samom početku jer javno nijesam podržao koaliciju”, kazao je Mehmeti “Vijestima”, navodeći da je za načelnika policije izabran putem javnog konkursa na četiri godine.

“Ni to niije problem. Ukoliko smetam ili ako ima bolje rješenje, tu sam i da pomognem predsjedniku. Ali ono što mora da se zna jeste da komunalna policija ne može u potpunosti da postupi po svojim ovlašćenjima, jer fale odluke i zaključci iz lokalnog parlamenta. Znači da neko drugi ne radi svoj posao”, naglasio je Mehmeti.

Bardhi pita koliko mu novca pripada zbog učešća u vlasti

Lider Demokratskog saveza Mehmet  Bardhi  smatra da mnogo toga ne štima u ulcinjskoj vlasti.

“Cungu mora da se nađe sa saveznicima i da riješi sva sporna pitanja”, kazao je  Bardhi , ističući da Cungu selektivno postupa kada su u pitanju otpremnine bivšim radnicima radi ostvarivanja prava na penziju. “Kao član vladajuće koalicije, već mjesecima ne dobijam odgovor koliko mojoj partiji pripada sredstava po osnovu participacije u lokalnoj vlasti”, istakao je  Bardhi .

Izvor: Vijesti Online