70 cent: Taksat e larta turistike, do ta frenojnë zhvillimin e turizmit në Ulqin

December 14, 2016   | Lajmet / Vijesti, Turizmi / Turizam

TAKSA TURISTIKE-ULQINNë Ulqin turizmi  është një nga degët më të rëndësishme të ekonomisë vendase. Pas shumë vitesh sektori i turizmit do të përballet për herë të parë më rënie të fortë turistësh, që sipas operatorëve ajo është e paraparë.

Në faqen e komunës së Ulqinit u publikua propozim vendimi i cili do jet në rendin e ditës në seancën e radhës të kuvendit komunal, ku taksë banimi të jetë 70 cent për musafirët që qendrojn në rivierën e Ulqinit.

Jemi duke publikuar Shqyrtimin publik për Vendimin për taks banimin në Rivierën e Ulqinit

 

Na osnovu čl. 1. i 7. Zakona o boravišnoj taksi (“Sl. list RCG”, broj 11/04 i 13/04) i (“Sl.List CG” broj 48/15), člana 47. Zakona o lokalnoj samoupravi (“Sl. list RCG”, broj 42/03, 28/04,75/05 i 13/06) i (“Sl.List CG” broj 88/09, 03/10, 38/12, 10/14, 57/14 i 03/16) i člana 46 StatutaOpštine Ulcinj (“Sl. list RCG-opštinski propisi”, broj 4/96)

Skupština Opština Ulcinj na sjednici održanoj dana_________2016 god.donijela je:

Odluku o boravišnoj taksi

 

Član 1

Ovom odlukom uvodi se boravišna taksa na teritoriji Opštine Ulcinj.

 

Član 2

Obveznik plaćanja boravišne takse je lice koje izvan svog prebivališ ta koristi usluge smještaja u objektu u kojem se obavlja turistička ili ugostiteljska djelatnost (u daljem tekstu: smještajni  objekat).

U smislu ove odluke smještajnim objektom smatra se: hotel, motel, pansion, turistički apartman, odmaralište, kamp, soba za iznajmljivanje i svi drugi objekti u kojima se pružaju usluge smještaja.

 

Član 3

 

Boravišnu taksu ne plaćaju:

1) Djeca do 12 godina starosti;

2) Lice sa teškim čulnim tjelesnim smetnjama (slijepi, gluvi, distrofičari i dr.);

3) Lica upućena na banjska i klimatska liječenja, odnosno specijalizovanu r ehabilitaciju odnadležne ljekarske komisije;

4) Lica koja obavljaju sezonske poslove sa prijavljenim boravkom u Ulcinju;

5) Lica koja neprekidno borave u objektu za smještaj duže od 30 dana;

6) Učenici školskih ekskurzija odnosno učenici, studenti čiji boravak organizuju škole i fakulteti u okviru redovnih programa održavanja sportskih i kulturnih manifestacija;

7) Strani državljani koji su po međunarodnim konvencijama i sporazumima oslobođeni plaćanja taksa;

8) Strani državljani koji organizovano, preko zvaničnih humanitarnih organizacija, dolaze radi pružanja humanitarne pomoći;

9) Lica koja predsjednik opštine ili po njegovom ovlašćenju odredi kao počasne goste grada Ulcinja. Lica iz stava 1. ovog člana ne plaćaju boravišnu taksu ako podnesu dokaz o ispunjenju uslova utvrđenih u istom stavu (članska karta, potvrda škole, ljekara, ljekarski uput idr.).

Boravišnu taksu umanjenu za 50% plaćaju lica od 12 do 18 godina starosti i lica do 29 godina starosti koja su članovi međunarodnih omladinskih organizacija i koriste usluge noćenja u omladinskim objektima za smještaj koji su uključeni u međunarodnu mrežu omladinskih objekata za smještaj IYHE.”

 

Član 4

Naplatu boravišne takse vrši pravno i fizičko lice koje pruža usluge smještaja (u daljem tekstu: davalac smještaja).

Davalac smještaja naplaćuje boravišnu taksu istovremeno sa naplatom usluge smještaja.

Ako davalac smještaja ne naplati boravišnu taksu, dužan je da na svoj teret uplati iznos nenaplaćene boravišne takse.

 

Član 5

Davalac smještaja dužan je da u roku od 24 sata po dolasku turista kojima pruža usluge smještaja prijavi dolazak i odlazak turista lokalnoj turističkoj organizaciji, ili organizacionim djelovima – turističkim informativnim biroima na čijoj se teritoriji pružaju usluge smještaja.

Lokalna turistička organizacija dužna je da tačno, potpuno i ažurno vodi evidenciju prijava i odjava turista iz stava 1 ovog člana.

Način podnošenja prijave i odjave i način vođenja evidencije iz stava 2 ovog člana propisuje Ministarstvo.

 

Član 6

Davalac smještaja je dužan da u račun za uslugu smještaja posebno iskaže iznos boravišne takse, a u slučajevima iz člana 3. ove odluke da navede osnov oslobađanja od plaćanja boraviš ne takse uz dokaz.

Davalac smještaja vodi evidenciju o plaćenoj boravišnoj taksi u knjizi, odnosno drugoj odgovarajućoj evidenciji.

Davalac smještaja je dužan da nadležnom poreskom organu, do 15-og u mjesecu za prethodni mjesec, dostavi izvještaj o broju korisnika usluga smještaja i iznosu naplaćene boravišne takse.

 

Član 7

Sredstva od naplaćene boravišne takse davalac smještaja uplaćuje u roku od5 dana po isteku svakih 15 dana u mjesecu, odnosno po isteku mjeseca.

 

Član 8

Visina boravišne takse utvrđuje se u iznosu od 0.70 €.

Član 9

Boravišna taksa može da se plaća u paušalnom iznosu za smještajne objekte u domaćinstvima,  seoskim domaćinstvima i kampovima.

Visina boravišne takse iz prethodnog stava se plaća na osnovu lokacije, odnosno kategorizacije turističkih mjesta, broja ležaja ili smještaja ( kada se radi o kampovima ) i procjeni broj dana pune popunjenosti.

 

Član 10

Zona I:

obuhvata Stari grad, prostor Pristana (počev od „Ploče“ do prostora oko bivšeg hotela “Galeb”), Potok (ul.”Cafa Begu”), Liman I i II, i ulicu do hotela Albatros.

 

Zona II:

Velika plaža od kružnog toka Bulevara Teuta do pristaništa, s druge strane do i sa objektom Lika i do čačanskog odmarališta.

 

Zona III:

od objekta Lika i čačanskog odmarališta do Ade Bojane i Kruče.

 

Zona IV:

od kružnog toka u centar grada ulica Hafiz Ali Ulćinaku, Meterizi, Nova Mahala, Meraja, ulica Mujo Ulćinaku Cakuli, Pinješ, Kosovska ulica, Bulevar Gj.K.Skenderbeg, Bulevar Majka Tereza, Bulevar Braća Frašeri, ulicu Ali Podrimja, Bulevar Teuta do kružnog toka i Đerane I i II.

 

Zona V:

Kodre,Totoši i Solanski put.

 

Zona VI:

Obuhvata ostala područja koja nijesu definisana ovom odlukom.

 

Član 11

Paušalni iznos za  Zonu I obračunava se za 60 dana.

 

Paušalni iznos za Zonu II obračunava se za 50 dana.

 

Paušalni iznos za Zonu III obračunava se za 40 dana.

 

Paušalni iznos za Zonu IV obračunava se za 30 dana. Paušalni iznos za Zonu V obračunava se za 25 dana.

 

Paušalni iznos za Zonu VI obračunava se za 20 dana.

 

Član 12

Prikupljanje i nadzor nad sredstvima od boravišne takse vršiće Sekretarijat za budžet i finansije.

Član13

Na odnose koji nijesu posebno uređeni ovom Odlukom (prinudna naplata, žalbeni postupak, kamata I dr.) primjenjuju se odredbe zakona kojim se uređuje poreski postupak.

 

Član 14

Novčanom kaznom od 500,00 do 10.000,00 eura kazniće se za prekršaj pravno lice – davalac smještaja, ako:

 

1) ne naplati boravišnu taksu istovremeno sa naplatom usluge smještaja (član 4 stav 2);

2) u računu za uslugu smještaja posebno ne iskaže iznos boravišne takse ili ne navede osnove oslobađanja od njenog plaćanja (član 5 stav 1);

3) ne vodi evidenciju o obračunatoj i plaćenoj boravišnoj taksi u knjizi odnosno drugoj odgovarajućoj evidenciji (član 5 stav 2);

4) do 15-og u mjesecu za prethodni mjesec ne dostavi nadležnom poreskom organu izvještaj o broju korisnika usluge smještaja i iznosu obračunate i naplaćene boravišne takse (član 5 stav 3);

5) sredstva od naplaćene boravišne takse ne uplati u roku od pet dana po isteku svakih 15 dana u  mjesecu odnosno po isteku mjeseca (član 6);

6) u roku od 24 sata po dolasku turista ne prijavi dolazak turista lokalnoj turističkoj organizaciji ili organizacionim djelovima – turističkim informativnim biroima na čijoj se teritoriji pružaju usluge smještaja ili ne odjavi njihov boravak u roku od 24 sata nakon njihovog odlaska (član 4a stav 1).

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 250,00 do 1.500,00 eura.

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se preduzetnik novčanom kaznom od 250,00 do 5.000,00 eura.

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se fizičko lice novčanom kaznom od 250,00 do 1.500,00 eura.

 

Član 15

Novčanom kaznom od 500,00 do 10.000 eura kazniće se za prekršaj pravno lice – lokalna turistička organizacija, ako tačno, potpuno i ažurno ne vodi evidenciju prijave i odjave turista iz člana (4a stav 2) ove odluke;

Za prekršaj iz stava 1 ovog člana kazniće se i odgovorno lice u pravnom licu novčanom kaznom od 250,00 do 1.500,00 eura.

 

Član 16

Na sva pitanja koja nijesu uređena ovom odlukom primjenjuje se Zakon o boravišnoj taksi.

 

Član 17

Stupanjem na snagu ove odluke prestaje da važi Odluka o boravišnoj taksi (“Sl. list RCG – opštinski propisi”, broj 21/05) i (“Sl.List CG-opštinski propisi“, broj 28/15 i 35/16)

 

Član 18

Ova odluka stupa na snagu osmog dana od dana objavljivanja u “Službenom listu CG-opštinskipropisi”.

 

 

SKUPŠTINA OPŠTINE ULCINJ

 

PREDSJEDNIK

 

Loro Nrekić