Ulcinj: Udruženi proizvođači mlijeka šansa za nova tržišta

December 27, 2016   | news

Prodhuesit e qumështit në Ulqin kërkojnë mbrojtje-1Predsjednik Opštine Ulcinj, Nazif Cungu, sa svojim saradnicima, primio je proizvođače mlijeka sa područja opštine Ulcinj. Sastanku su prisustvovali i predstavnici udruženja privrednika Biznis Klub Ana Malit.

Predsjednik Cungu je na sastanku konstatovao da se ulcinjski mljekari suočavaju sa brojnim problemima sa otkupom i plasmanom mlijeka, i često dolaze u situaciju da im je ugrožen i sam opstanak njihovog biznisa, i da bi potencijalno rješenje trebalo tražiti u udruživanju proizvođača kroz neku formu tržišnog privređivanja kao što su kooperative.

Predsjednik Opštine je dodao da je lokalna samouprava spremna da pruži svaki vid pomoći proizvođačima mlijeka, uključujući i posredovanje za njihove zahtjeve prema Ministarstvu poljoprivrede i ruralnog razvoja.

Predsjednik udruženja privrednika Biznis Klub Ana e Malit, Kabil Kurti je istakao važnost udruživanja proizvođača mlijeka jer, kako je rekao, samo udruženi mogu opstati na tržištu, ali i da su dužni da sačuvaju kvalitet proizvoda, koji ni na koji način ne smije biti kompromitovan.

Predsjednik Cungu je nalažio Sekretarijatu za privredu da uradi registraciju svih proizvođača mlijeka na teritoriji Opštine Ulcinj, kako bi znali sa kolikim kapacitetima raspolažemo. Na sastanku je dogovoreno da Opština Ulcinj od naredne godine napravi plan isplate dugovanja proizvođačima mlijeka, po osnovu subvencionisanja cijena otkupa koje iznos 3 centa po litru mlijeka.

Prodhuesit e qumështit në Ulqin kërkojnë mbrojtje