Aiva Orava: Ne odlažite zaštitu Solane

January 10, 2017   | news

Zastita-ulcinjske-solaneCentar za zaštitu i proučavanje ptica i Društvo Martin Schneider Jacoby pozdravljaju poziv šefa Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aiva Orava, da se Ulcinjska solana zaštiti i napominju da je još na prvoj Međunarodnoj konferenciji o zaštiti Ulcinjske solane održanoj u aprilu 2015. godine, zaključeno da Solana treba biti zaštićena na nacionalnom nivou kao i proglašena močvarom od međunarodnog značaja prema Ramsarskoj konvenciji. Ovi zaključci, potvrđeni su na drugoj konferenciji o zaštiti Solane održanoj u aprilu prošle godine, ali nisu ispunjeni.

Zastita-ulcinjske-solane-1

U slučaju da se Ulcinjska solane ne proglasi zaštićenim područjem, kao i močvarom od međunarodnog značaja, te nađe rješenje za njeno funkcionisanje s obzirom na njenu tijesnu povezanost sa održivošću ovog budućeg zaštićenog područja, CZIP i Društvo MSJ će organizovati i treću međunarodnu konferenciju o zaštiti ovog područja čime bi se napravio evropski presedan da se o nekom staništu organizuju međunarodne konferencije tri godine zaredom u cilju njegove zaštite.

Upozoravamo da je stanje na solani alarmantno, jer uprkos obustavi lova od strane Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja zbog ekstremnih vremenskih prilika, lov je uveliko prisutan, dok su nasipi sve ugroženiji zbog prisustva velike količine vode, koja je trebala biti odavno ispumpana, da su pumpe valjano radile, a što je takođe bio jedan od zaključaka na prethodno održanim konferencijama.S obzirom na trenutno stanje, budućem investitoru koji će htjeti da uloži u proizvodnju soli, trebaće velika investicija za renoviranje nasipa i pokretanje proizvodnje.

Podsjećamo da se Ulcinjska solana već drugu godinu zaredom nalazi u Izvještaju o napretku Evropske komisije, gdje je konstatovano značajno kašnjenje u realizaciji njene zaštite.

Izvor: CZIP