Ministar Ljumovic: Ulcinju treba strategija razvoja kulture

January 31, 2017   | news

Ministar Ljumovic u posjeti Ulcinju31.01.2017.

Jučer je u jednodnevoj posjeti našem gradu boravila delegacija Ministarstva kulture na čelu sa novim Ministrom gospodinom, Jankom LJUMOVIĆEM. I ranije su kod nas dolazili Ministri kulture sa svojim “svitama”, ali, su se oni obično pridržavali uobičajenog protokola, susret sa zvaničnicima Opštine i institucijama. sitema, tako da smo mi “obični smrtnici”, koji smo uglavnom i nosioci kulture, uvijek bili izostavljeni iz tih razgovora.
Međutim, ovaj Ministar je očigledno promijenio nešto u zvaničnoj komunikaciji sa “narodom”. Pozvao je sve stvaraoce kulture naše Opštine i upriličio jedan, rekao bih zdrav i konstruktivan razgovor. Bilo je interesantnih pitanja ali, i odgovora. Za informaciju čitaocima fcb. Ministar je izuzetno atraktivan čovjek, čovjek koji dolazi iz kulture, i koji se razumije u svoj posao. Vjerovatno je i to uticalo na ovakav odnos. Profesionalno se bavio, a vjerujem da će i dalje baviti, pored svog angažovanja kao Ministar, producentskim radom na filmu i na pozorištu.
Sastanak je održan u hotelu “Dolcino” uz prisustvo medija, i naravno, zvaničnika Opštine na čelu sa gradonačelnikom gospodinom Nazifom CUNGUOM.
Hoću da vjerujem da će se njegova rečenica i njegova ideja da “Ulcinju treba strategija razvoja kulture, što je i zakonska obaveza, i ostvariti. Na taj način bi došli do odgovora na pitanje, šta je to kulturni identitet Ulcinja”, rekao je on.
Naravno, moramo biti optimisti i vjerovati da će Ministar i dalje nastaviti svoj rad na ovaj način, s obzirom da Ulcinj i Ulcinjani imaju neka druga “iskustva” ne samo iz Ministarstva kulture, već generalno politikom i odnosom Republike Crne Gore prema našem gradu.

Izvor: Ismet Karamanaga Facebook

Ministar Ljumovic u posjeti Ulcinju-1

 

Ministar Ljumovic boravio u radnoj posjeti Ulcinju

Prof. mr Janko Ljumović, ministar kulture boravio je juče u radnoj posjeti Opštini Ulcinj. Tokom posjete Ulcinju ministar Ljumović je razgovarao sa predsjednikom Opštine Ulcin.

Ministar Ljumovic boravio u radnoj posjeti Ulcinju

Nazifom Cunguom, predsjednikom Skupštine Opštine Ulcinj Lorom Nrekićem i predstavnicima opštinskih institucija kulture, kao i umjetnicima i predstavnicima nezavisnog sektora.  Sastanku sa predstavnicima lokalne samouprave, na kojem je bilo riječi o zajedničkim aktivnostima Ministarstva i Opštine na unapređenju kulture u Ulcinju, su prisustvovali i Dragica Milić, generalna direktorka Direktorata za kulturno-umjetničko stvaralaštvo i Aleksandar Dajković, generalni direktor Direktorata za kulturnu baštinu.

Ministar Ljumović je istakao da je cilj Ministarstva kulture da se upozna sa potrebama svake opštine pojedinačno i da u sadejstvu sa lokalnim upravama i institucijama promoviše kulturne specifičnosti

opština. Posebno je naglašen značaj kulture i kulturnog nasljeđa za razvoj turizma u Ulcinju.  Kao primjer naveden je lokalitet Svač i Stari grad i njihov potencijal za razvoj kulturnog turizma.

Ministar Ljumovic boravio u radnoj posjeti Ulcinju-2

Pozitivno je ocijenjena nominacija utvrđenja Ulcinja u okviru Starog grada, koje je izabrano kao jedan od lokaliteta za upis na Listu svjetske baštine UNESCO, u okviru transnacionalne nominacije Venecijanskih odbrambenih tvrđava između XV I XVII vijeka. Ovaj projekat, za koji je pripremljen i predat dosije realizuje se u saradnji sa Hrvatskom i Italijom. Predsjednik Opštine Cungu je rekao da će Opština i Ministarstvo uložiti napore da kandidatura bude uspješna i da ocjena UNESCO eksperata nakon evaluacije bude pozitivna.

Kako je istakao ministar Ljumović, razlog da se u Ulcinj dolazi i da se Ulcinj posjećuje leži u stvaralaštvu i u kulturnoj baštini, a naš je izazov da u ta dva polja djelujemo i razvijamo linije podrške, koje će širiti partnerstva i mrežu saradnje.

Ministar Ljumovic boravio u radnoj posjeti Ulcinju-1

Sagovorci su se saglasili da je važno kreirati programe koji doprinose jačanju kulturnog identiteta grada, što je jedan od zajedničkih ciljeva u razvoju kulturnih politika. Bilo je riječi i o reorganizaciji opštinskih ustanova i njihovom prilagođavanju savremenim kulturnim tokovima. Jačanju lokalnih politika u kulturi svakako doprinosi i strateško planiranje, pa je zbog toga  važno da i Ulcinj što prije kreira opštinski program razvoja kulture, ocijenjeno je na sastanku.

 

Ministar je ovom prilikom razgovarao i sa umjetnicima, predstavnicima nevladinih organizacija i privatnog sektora u kulturi. Susret sa njima je bio prilika da se razmijene stavovi i mišljenja i da se čuje glas nezavisnog sektora. Tokom razgovora su predstavljene inicijative i brojni kulturni sadržaji koji se realizuju u Ulcinju. Posebno je naglašena važnost usmjeravanja umjetnika i umjetničkih udruženja na međunarodne fondove za kulturu, koji uz nacionalne i lokalne resurse mogu biti značajna podrška u kreiranju i sprovođenju njihovih projekata.

 

Ministar Ljumović i predsjednik Cungu obišli su lokalitet  Svač, na kojem Ministarstvo i institucije kulture i ove godine nastavljaju konzervatorske radove. Kako je najavljeno, za sprovođenje konzervatorskih mjera na ostacima crkve Sv. Jovana, Ministarstvo kulture je opredijelilo 50.000 eura, a projekat će realizovati Narodni muzej i Centar za konzervaciju i arheologiju.

Srdačno,

MINISTARSTVO KULTURE

Izvor: cetinje-mojgrad.org