Ulcinjanin napravio elektro-ekološki čamac – Video

February 14, 2017   | news

Electric Boat Enterprise Ulcinj-MontenegroFoto: Electric Boat Enterprise Facebook

Ulcinjanin Aleksandar Saša Vukićević dizajnirao je i napravio prvi elektro-ekološki čamac u Crnoj Gori, koji je nazvao ,,Electric Boat Enterprise”.

Čamac je dug 295 cm, širina 210 cm, brzina do 4. 5 nautičke milje, na elektropogon je (na naponu od 24V ) i svaki sklop u njemu ručno smo pravili ja i moj otac, istakao je Vukićević za Radio 98. Njihova ideja je i neobičan dizajn. Ovaj dvojac napravio je ovakva tri čamca. Plan je bio šest ali uspjeli su napraviti tri, za više je trebalo još novca.

,,`Electric Boat Enterprise`”, je ekološka priča. S obzirom da je na elektropogon, nema nikakvih zagađivača. Koristi samo struju za pogon i jako je mali potrošač, jer to je pogon novije generacije, ističe Vukićević. Motori su „brushless“ , nemaju četkice, već su to sinhroni motori, visokog broja obrtaja.

U “Enterpris-u”mogu da se voze dvije odrasle osobe i dvoje djece i rađeni su za jedan vid uživanja na vodi. Voznja čamca kontrolisana je daljinskom komandom. Trajanje baterije je do sat ipo neprestalne vožnje pod maksimalnim opterećenjem s tim što se mogu ugraditi jače baterije i povećati se vrijeme vožnje. Daljinska komanda dometa je do 4. 5 km i jedan daljinski može kontrolisati do 8 čamaca.

Za čamce je pisan softver i veoma su ,,inteligentni”. U stanju su da mnoge stvari sami odrade. Taj softver pisao je Aleksandar Saša Glabač iz Podgorice.

,,Electric Boat Enterprise” je urađen od poliestera. Jako je lagan. Korišćeni su i određeni metali kod ručno pravljenog pogona koji je uglavnom od aluminijuma i čelika.

Electric Boat Enterprise Ulcinj-Montenegro-1

Vukićević, kaže da je čamac sada u fazi ispitivanja, radi se na njegovom unapređivanju a potrudiće se i da uđe u proizvodnju. Ukoliko bi se desilo da čamac počne masovnije da se izrađuje, normalno je da su serije mnogo jeftinije, kupovalo bi se više materijala, samim tim to bi bilo jeftinije, tako da u tim okolnostima to ne bi previše koštalo, kao sada, poručuje Vukićević.

Interesovanje ljudi za ovaj čamac je veliko i nadam se da će neko imati sluha za ovaj i slične projekte u Crnoj Gori, kazao je konstruktor prvog elektro-ekološkog čamca u našoj zemlji Aleksandar Saša Vukićević, za Radio 98.

Foto: Electric Boat Enterprise Facebook

Sanja Pejovic, Radio 98

Izvor: RTCG