Cungu: Naći način za pokretanje proizvodnje soli

February 17, 2017   | Ngjarjet - Events

Cungu takon drejtoreshen e NP-Parqet nacionale-2Budućnost Ulcinjske Solane leži na proizvodnji soli, turističkoj valorizaciji u medicinske i ornitološke svrhe i zaštitu na međunarodnom nivou, ocijenili su predsjednik Opštine, Nazif Cungu i direktorica JP Nacionalni parkovi, Azra Vuković.

“Na sastanku je bilo riječi o statusu Ulcinjske solane, smjernicama daljeg razvoja situacije, mogućnostima zaštite i valorizacije ovog preduzeća. JP „Nacionalni Parkovi“ po ugovoru pruža fizičku zaštitu prostora, upravljanje vodama, monitoring biodiverziteta i održavanje pumpnog postrojenja koje su nažalost u kritičnoj situaciji. Osim navedenog bitno je napomenuti da krajem prošle godine Ministarstvo održivog razvoja i turizma odobrilo novčanu pomoć za sanaciju i održavanje pumpi kako bi se protok slane vode održao aktivnim. Pokrenut je postupak međunarodne zaštite RAMSAR koji bi ujedno i omogućio i pristup međunarodnim fondovima i grantovima koji su namijenjeni objektima ovakve vrste”, navodi se u saopštenju.

Cungu takon drejtoreshen e NP-Parqet nacionale-Vukovic-1

Opština Ulcinj, kako se dodaje, ima ograničena ovlašćenja po ovom pitanju.

“Cungu je, međutim, kazao da će lokalna uprava uložiti potrebne napore da se ovoj teritoriji pruži adekvatna zaštita i pronađe način za ponovni početak procesa proizvodnje soli koji će jednim dijelom omogućiti stalno nastanjivanje ptica na toj teritoriji”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: TVCG