Cungu prvo zvao da se stane na put divljoj gradnji, sad poziva da se sačeka s rušenjem

February 19, 2017   | news

nazif cunguIz opozicije za urbanistički haos prstom upiru u vlast, a žao im je što će zbog toga ispaštati isključivo građani

Autor: Suzana Ganić

Divlja gradnja u ulcinjskoj opštini posljednjih mjeseci uzela je maha.

Predsjednik opštine Nazif Cungu u pomoć je pozvao Upravu za inspekcijske poslove, kako bi stala na put tom problemu, a sada poziva inspektore da sačekaju sa rušenjem, jer su se nakon usvajanja PUP-a stvorili uslovi za usvajanje detaljnih urbanističkih planova.

Dok iz Uprave za inspekcijske poslove za iduću sedmicu najavljuju akciju uklanjanja nelegalno sagrađenih objekata, prvi čovjek grada uvjerava da je postignut dogovor da se sačeka sa rušenjem.

“Inspekcijske službe obilaze Ulcinj i gradilišta. Mi smo se usaglasili da treba malo strpljenja da imamo svi, upravo zbog planske dokumentacije. Jer nema potrebe da se pristupi rušenju, ako znamo da će na tim lokacijama za 2-3 mjeseca biti usvojeni planovi, sem za objekte koji su građeni u zaštićenim zonama”, istakao je Nazif Cungu, predsjednik Opštine Ulcinj.

Iz opozicije za urbanistički haos prstom upiru u vlast, a žao im je što će zbog toga ispaštati isključivo građani.

“Krivac je Opština što nije donijela plansku dokumentaciju. Meni je žao familija koje su krenule graditi svoje kuće”, kazao je Ćazim Hodžić, predsjednik OO Socijaldemokrata Ulcinj.

“Odgovornost snosi lokalna samouprava koja godinama ne donosi planove, a prema mojim informacijama preko 20 planova je u fiokama. Najviše će ispaštati građani, koji 20 godina čekaju na legalnu gradnju”, rekao je Omer Bajraktari, predsjednik OO Građanskog pokreta URA Ulcinj.

Da nijesu krivi divlji graditelji, mišljenja je i predsjednik Opštine.

“Nijesu ni građani krivi. Oni su čekali i imali strpljenja, ponestalo ga je. Morali smo da radimo brže”, kazao je Cungu.

Dio odgovornosti poručuju lokalni političari snosi i Uprava za inspekcijske poslove, koja reaguje tek kad se objekti izgrade.

“Uprava za inspekcijske poslove definitivno ne radi svoj posao kako treba, a zašto je to tako zaista mi nije jasno”, kazao je Barjaktari.

“Neko može reći da su zakasnili, neko da su poranili, ali najbitnije je da svega ovog ne bi bilo da su se planovi usvajali”, kazao je Hodžić.

Prvi čovjek grada nije imao podatak koliko se trenutno nelagalnih objekata gradi u Ulcinju.

Iz GP URA su Televiziji Vijesti rekli da je prema podacima lokalnih inspekcijskih službi u pitanju brojka od 130 objekata, ali je vjerovatno taj broj dva puta veći.

Izvor: Vijesti Online