U Port Milenu spušteno 150 glinenih kugli – Video

March 14, 2017   | news

port-milena_ulcinj_montenegro37U Ulcinj je stigla originalna japanska “EM tehnologija” koja se koristi za čišćenje zagađenih voda i drugih ekosistema. Danas je organizovana akcija spuštanja 150 kugli u ulcinjski kanal “Port Milena” koji je, kako kažu mještani, jako zagađen.

U Ulcinju demonstrirana je nova metoda čišćenja vode, glinenim kuglama sa “pametnim” mikroorganizmima koji će, nakon što budu bačene u vodu, čistiti “Port Milenu”.

150 kugli je danas ubačeno u ovaj kanal. Tehnologija efektivnih mikroorganizama ima prednost koja se ogleda u tome da, kada se jednom očisti određeno područje, mikroorganizmi se šire i kasnije nije potrebno dodavanje.

“Glinene kugle mogu da se koriste i za bioremedijaciju zemljišta, na taj način se zatrovanim zemljištima vraćaju prirodni mikroorganizmi koji joj dalje ulivaju život”, kaže autorizovani partner za opromociju EM tehnologije za Crnu Goru, Boris Jabučanin.

Prema njegovim riječima, za nekih desetak dana prolaznici će moći da vide efekte japanskih kugli.

“Prvo će se pojavljivati balončići iz vode i onda će i sami mulj isplivati na površinu, a kasnije će autohtoni mikroorganizmi koji već postoje čak i u ovako zaprljanim vodama, odraditi ostali dio posla”, kaže Jabučanin.

Predstavnicii NVO “Zeleni korak” su, kažu, inicirali da baš ovaj kanal bude očišćen ovom inovativnom tehnologijom, a i opštinari će, kažu, u narednom periodu podržavati ovu akciju.

“Ovo je japanska tehnologija koja je urađena po preporuci doktora Higa, koja se već godinama upotrebljava u Evropi, a sad se prvi put upotrebljava u Crnoj Gori i to u Ulcinju”, kaže predsjednik NVO “Zeleni korak” Dželal Hodžić.

“Znamo da je “Port Milena” ekološka bomba jer se otpadne vode tu slijevaju, tako da ćemo mi to podržavati”, obećava sekretar Sekretarijata za komunalne djelatnosti i zaštitu životne sredine Mustafa Gorana.

EM tehnologija postoji već više od 30 godina i primjenjuje se u 150 zemalja svijeta. Glinene kugle koje su danas bačene u ulcinjski kanal, mjesecima će čistiti mulj i zagađujuće materije koje se nalaze u njemu.

Izvor: RTCG

http://rtcg.me/upload/boxFileData/2017/03/11/219238/dragana%20scepanovic.mp4