Ministar Zenka – Hoti: Prekogranični programi sve interesantniji

March 17, 2017   | news

Avdullah Hoti-Mehmed ZenkaCrna Gora i Republika Kosovo intenziviraće saradnju u oblasti infrastrukturnih projekata od zajedničkog interesa, ocijenjeno je na sastanku ministra za ljudska i manjinska prava Mehmeda Zenke i ministra finansija u Vladi Kosova Avdulaha Hotija.

Na sastanku je, kako je saopšteno, razgovarano o ulaganjima u interesne oblasti, posebno u oblastima turizma i privrede,  te boljoj iskorišćenosti mogućnosti i postojećih kapaciteta u vezi sa projektima podrške iz pretpristupnih fondova.

“Interesovanje za učešće u prekograničnim programima se kontinuirano povećava, a programi prekogranične saradnje su veoma dobar primjer učvršćivanja starih i uspostavljanja novih partnerstava”, rekao je Zenka.

On je istakao potpisivanje Bilateralnog sporazuma koji se odnosi na Program prekogranične saradnje između Crne Gore i Kosova u okviru Ipe II 2014-2020, kao i Sporazuma o partnerstvu, koji su u februaru potpisali ministar evropskih poslova Aleksandar Andrija Pejović i ambasador Kosova u Crnoj Gori Skender Durmiši.

“Ministar Hoti je istakao da su bilateralni odnosi dvije države dobri i prijateljski. Hoti je ovom prilikom naglasio značaj jačanja saradnje i u oblastima obrazovanja, kulture, poštovanja i unaprjeđenja  ljudskih i manjinskih prava”, navodi se u saopštenju.

Hoti je pozvao Zenku da uskoro posjeti Kosovo i da nastavi uspješno da afirmiše saradnju između dvije države.

Izvor: TVCG