Zakup Ulcinjske rivijere da košta 6 do 7 miliona

April 26, 2017   | news

Uprava HTP Ulcinjska rivijera zakazala je za 27. april ove godine vanrednu skupštinu akcionara tog društva koja bi trebalo da donese odluku o izdavanju u dugoročni zakup djelova imovine tog društva na period do 30 godina

Autor: Milorad Milošević

Udruženje akcionara HTP Ulcinjska rivijera pozdravilo je namjeru kompanije Karisme da investira 280 miliona eura u Crnu Goru, ali i s obzirom “na toliku deklarisanu finansijsku moć”, čudi ih “da nisu predložili državi kupovinu akcija ili dokapitalizaciju već dugoročni zakup imovine ulcinjske kompanije.

“Ukupna imovina Ulcinjske rivijere, a do koje Karisma želi doći jeste oko 100 miliona eura po konzervativnim procjenama. Fer vrijednost zakupa takve imovine bi iznosila minimalno 6-7 miliona eura godišnje, što sumnjamo da će Karizma ponuditi”, saopštili su predstavnici Udruženja akcionara Miroslav Jeličić i Tripko Krgović.

Uprava HTP Ulcinjska rivijera zakazala je za 27. april ove godine vanrednu skupštinu akcionara tog društva koja bi trebalo da donese odluku o izdavanju u dugoročni zakup djelova imovine tog društva, na period do 30 godina. Radi se o izdvanju ulcinjskih hotela Belvi, Olimpic i kampa Neptun, za koje je Vladi  prethodno iskazala ozbiljno interesovanje hrvatska mendžment kompanija za hotele Karisma Hotels Adriatic.

“Mi želimo Karismu javno pitati kako to da su u susjednoj Hrvatskoj, akcionarska društva hotele Plat i Koločep kupili na berzi i preuzeli u legalnom postupku? Da li to znači da u Hrvatskoj poštuju vrijednosti EU dok u Crnoj Gori žele nametnuti modele poslovanje iz njihove matične Paname, Meksika ili Dominikanske Republike”, pitaju Jeličić i Krgović.

Oni su napomenuli “da je Vlada Crne Gore prije dvije godine vrlo decidno pokrenula postupak rješavanja imovinskih pitanja Ulcinjske rivijere koji traju više od decenije kako bi se ušlo u legitiman postupak privatizacije”.

“Čiji interes je da se sa time sada stane i da se obezvrijede akcije u koje su investitori na berzi uložili 20 miliona eura, a radnici – akcionari uložili cijeli radni vijek? Da ne pominjemo da su najveći akcionari Ulcinjske rivijere Fond PIO i ostali državni fondovi koji bi upravo najviše i izgubili ukoliko se ovaj postupak sprovede na štetu akcionara. Da korporativne procedure i nisu baš bliske Karismi govori i činjenica da ”mršavo” pismo o namjerama nezakonitog zakupa nisu poslali Ulcinjskoj rivijeri već Vladi koja je samo jedan od akcionara i to sa svega 10 odsto. Želimo im pojasniti da zakup nije vid privatizacije već oblik komercijalnog ugovora i da o njemu isključivo pravo odlučivanja imaju organi Ulcinjske rivijere”, zaključili su obraćanju Jeličić i Krgović.

Izvor: Vijesti