Patroler Hajrudin Šata: Izvjestan pad nelegalnih aktivnosti na moru!

June 18, 2017   | Ngjarjet - Events

Pri rutinskom patroliranju priobalnog pojasa, koji se odvija u sklopu projekta “ODRŽIVI RAZVOJ MORSKOG I OBALNOG EKOSISTEMA POSREDSTVOM ZAŠTITE I ODGOJA MORSKE FAUNE”, patroler koji je angažovan u sklopu gore pomenutog projekta, sa ciljem monitoringa i evidentiranja nelegalnih fenomena, te neregularnosti kojih se dešavaju uzduž naše obale, kao i aktivnosti vezanih za nelegalni ribolov – Hajrudin Dino Šata, tvrdi da je primjetan drastičan pad ilegalnih aktivnosti na moru, pogotovo ubijanje ribe upotrebom eksplozivnim sredstvima.

“Tokom monitoringa, primjetna je mobilizacija i pojačani angažman ovlašćenih lica, pogotovo u vidu preduzimanja preventivnih aktivnosti u sprečavanju ovih nečasnih fenomena koji se dešavaju na našoj obali” – tvrdi Hajrudin.

Javni performansi, ali i pojačana medijska atkivnost u cilju podizanja svijesti, pogotovo od strane civilnog sektora, koliko toliko, je uspjelo da kreira mišljenje kod javnog mnjenja da se ovi fenomeni percepiraju i shvate takve kakvi su – destruktivni za sve! Kao poslijedica ovih aktivnosti, uspjelo se uticati i na reagovanje institucija.

Nakon održane 26-e sjednice Vlade Crne Gore – gdje je izmedju ostalog predmet rasprave bile i INFORMACIJE O UPOTREBI EKSPLOZIVNIH NAPRAVA I DRUGIH NEDOZVOLJENIH ALATA U SVRHU ULOVA RIBE SA PREDLOGOM MJERA ZA SUZBIJANJE NEZAKONITOG RIBOLOVA – gdje se diskutovalo i o portalu na kojem se vršila evidencija nelegalnih aktivnosti u sklopu projekta “ODRŽIVI RAZVOJ MORSKOG I OBALNOG EKOSISTEMA POSREDSTVOM ZAŠTITE I ODGOJA MORSKE FAUNE”, odlučeno je da se preduzmu mjere protiv ilegalnog ribolova koje se dešavaju na našem moru, nakon čega je i kreirana Radna grupa za suzbijanje upotrebe dinamita i drugih nedozvoljenih alata za ulov ribe.

Sve preduzete mjere nam govore o činjenici da se protiv ovog fenomena nepokon preduzimaju adekvatne mjere, o čemu najviše govori tišina koja je primjetna na našem priobalju.

Nadamo se da je ova tišina trajna, i da su eksplozije na moru nešto dio ružne strane naše istorije!

Ulcinj Marine Fauna Protection and Cultivation Facebook