Mali akcionari Ulinjske rivijere: Uslovi neozbiljni, neko da odgovara

June 23, 2017   | news

Minimalna ulaganja postavljena na svega deset miliona eura nakon najave kompanije Karisme da će uložiti 280 miliona

Autor: Milorad Milošević

Udruženje manjinskih akcionara Ulcinjske rivijere pitalo je Vladu kako je prilikom definisanja uslova tendera za zakup imovine tog preduzeća, prag minimalnog ulaganja postavila na svega deset miliona eura, nakon najave kompanije Karisma da će uložiti 280 miliona eura u to preduzeće.

Predstavnici Udruženja Miroslav Jeličić i Tripko Krgović rekli su za “Vijesti” da se radi o neozbiljnim proračunima.

“Da se radi o neozbiljnim proračunima govori i činjenica da bi shodno zakonitostima u turističkom sektoru, a na osnovu tolike investicije, godišnji prihod mogao iznostiti svega oko 2,5 miliona eura. Tada bi minimalna zakupnina od 450.000 eura iznosila oko 18 odsto prihoda što je neodrživo”, istakli su Jeličić i Krgović.

Savjet za privatizaciju juče je raspisao tender za zakup imovine Ulcinjske rivijere. Na 30 godina zakupa ponuđeni su hoteli Olimpik i Belvi i restoran sa drugim pratećim sadržajem, kao i zemljišta u državnoj svojini ukupne povšine 122,2 hiljade kvadrata. Ponuđena je i zona morskog dobra, odnosno dio Velike plaže u Ulcinju, površine 33,6 hiljada kvadrata, sa pripadajućim akva prostorom.

Tenderom je predviđeno da minimalna prosječna godišnja cijena zakupa objekata i zemljišta predstavlja 3,5 odsto projektovanih godišnjih prihoda kompleksa, pri čemu prosječni godišnji iznos zakupnine ne može biti niži od 450 hiljada eura. Uslov je i investicioni program od najmanje deset miliona eura u prvih pet godina, a koji predviđa unapređenje kvaliteta i poslovanja postojećih objekata kompleksa do nivoa četiri zvjezdice i izgradnju novih objekata. Kompleks bi nakon ispunjenja investicionog programa, trebalo da ima minimum 600 soba kategorije četiri zvjezdice.

Krgović i Jeličić pitaju na osnovu kojeg parametra je zakup utvrđen kao 3,5 odsto prihoda, dok je kod izdavanja Svetog Stefana on bio deset odsto, a koji bi, smatraju, bio optimalan i u ovom slučaju.

“S obzirom na Karismine najave i planove, fer renta bi trebalo da iznosi oko 2,5 miliona eura godišnje, tako da se ovim postupkom Ulcinjskoj rivijeri nanosi šteta od preko 60 miliona eura za 30 godina. Istovremeno se investitoru omogućava nestvarno visok povrat na uštrb države”, tvrde Jeličić i Krgović koji imaju podršku oko 17 odsto vlasnika ulcinjskog preduzeća.

Tolika količina neznanja u vezi sa tim da je za deset miliona eura moguće izgraditi ili rekonstruisati 600 soba do nivoa četiri zvjezdice je, kako naglašavaju, nezapamćena, i neko od vladinih službenika “koji je podmetnuo Savjetu za privatizaciju ove bizarne cifre, morao bi podnijeti ostavku ili biti smijenjen nakon neviđene blamaže”.

“Potreban iznos je i do pet puta veći od navedenog. Zanima nas takođe, da li će Tenderska komisija objelodaniti u svojoj dokumentaciji da manjinski akcionari vode spor u vezi sa odlukom o davanju u dugoročni zakup, sa visokom vjerovatnoćom dobijanja spora, ili se računa na to da će se pritiskom na sudstvo ovaj slučaj lako rještiti. Sada je jasno i da je cijeli proces oko upisa prava svojine nad zemljištem Ulcinjske rivijere bio obična farsa i da se isti namjerno opstruira. Vjerujemo da je pitanje dana kada će se državno tužilaštvo zainteresovati za ovu aferu u kojoj su stvari postale kristalno jasne”, saopštili su Jeličić i Krgović.

Ponude  za zakup imovine se mogu dostavljati do 21. jula

Ponude  za zakup dijela imovine Ulcinjske rivijere se mogu dostavljati do 21. jula do 12 sati. Uz ponudu, ponuđač uplaćuje depozit ili dostavlja bezuslovnu bankarsku garanciju od 150 hiljada eura, naplative na prvi poziv, izdate od banke koja ima kreditni rejting najmanje BBB prema Standard and Poor’s ili banke koju Tenderska komisija odobri.

Ponuđač sa kojim se potpiše ugovor o zakupu biće obavezan da iznos avansne zakupnine uplati u novcu, po potpisu ugovora o zakupu, obezbijedi stepen kategorije objekata od minimum četiri zvjezdice za postojeće i novoizgrađene objekte i potpiše ugovor sa Morskim dobrom.

Početna cijena godišnjeg zakupa prema važećem cjenovniku početnih naknada za korišćenje Morskog dobra iznosi jedan euro po metru kvadratnom, odnosno 33,6 hiljada eura za dio Velike plaže u Ulcinju.

Izvor: Vijesti Online