Vijesti: Je li bilo prekoračenja tokom racija u Ulcinju?

June 27, 2017   | Ngjarjet - Events

Advokat u ime 11 osoba traži da Unutrašnja kontrola utvrdi da li su policijski službenici tokom racije 17. juna u Štoju prekoračili ovlašćenja

Autor: Samir Adrović

Racija u večernjim satima u subotu 17. juna, koja je izazvala otvoreni bunt stotinak Ulcinjana predvođenih lokalnim političarima ispred zgrade ispostave policije, biće predmet provjere Unutrašnje kontrole policije.

Advokat Gzim Hadžibeti u ime osam punoljetnih i tri maloljetne osobe, podnio je pritužbe Ministarstvu unutrašnjih poslova na rad policijskih službenika tokom pretresa u lokalima Montenegro, Opijum i Capitol u centru grada i Di Tevi u Donjem Štoju.

Policija je dan nakon racije saopštila da je radila svoj posao a da će ukoliko se utvrdi da je bilo ko od pripadnika interventne jedinice Bar u raciji prekoračio ovlašćenja, za to odgovarati.

Pritužbe su podnijeli Viktor Lukić, Adrijan Rudović, Jakup Katana, Admir Ljajka, Enis Cungić, Mirsad Čobović, Gentijan Alić, Muhamed Lamoja i maloljetnici E.V., M.U. i Dž.V. U pritužbi, u koju su “Vijesti” imale uvid, smatra se „da je došlo do prekomjerne upotrebe sile ovlašćenih policijskih službenika iako pritom niko od prisutnih nije pružao bilo kakav otpor, niti se neprimjerno ponašao, a niti narušavao javni red i mir“. Podnosioci pritužbi traže „da se u postupku utvrdi da li je radnjama policijskih službenika nanijeta šteta nekom od njih i da li je izvršeno neko djelo koje se goni po službenoj dužnosti“.

“Odnosno, da li su postojali uslovi i da li su poštovane procedure koje bi opravdale preduzimanje radnji na način kako je to učinjeno 17. juna”, piše u pritužbi kojom podnosioci zahtijevaju da im se preko advokata “omogući učešće u postupku provjere i utvrđivanju činjeničnog stanja”.

Iz Uprave policije (UP) tada su saopštili da su njihovi službenici iz barske i ulcinjske policije “izveli pojačanu kontrolu lica u ugostiteljskim objekatima” da bi pronašli one koje traže jer su počinili krivična djela.

Policija je tokom racije pronašla i dovela u službene prostorije Rudovića i Lukića, dok je Čobaj došao sam nakon telefonskog poziva. Njih trojica su, kako su naveli u saopštenju UP, direktno povezani sa slučajem napada na policijskog službenika OB Ulcinj Jusufa Metanovića.

Metanovića je, sumnja se, napao Ulcinjanin Igor Matunović, kojeg je tužilac nakon saslušanja pustio da se brani sa slobode. On je, navodno, pred tužiocem negirao da je namjerno udario policajca i pravdao se da je to učinio nehotice, iako se na video snimku vidi da nije tako.

U policiji su naglasili da su “predmet policijskih aktivnosti bila isključivo lica za koje postoji indicija da se bave nedozvoljenim radnjama ili da su bliska bezbjednosno interesantnim licima”. Istakli su da su njihove aktivnosti uslijedile nakon fizičkog napada na Metanovića i nakon pokušaja pripadnika organizovane kriminalne grupe iz Bara, da iznude od Ulcinjanina novac.

“Jedan od njih je uhapšen dok se tri lica potražuju. Prema našim saznanjima, postoji mogućnost i da se ova lica skrivaju na području Ulcinja”, saopštili su dan nakon racije iz UP.

Rudović, Lukić i Čobaj reagovali su na navode Uprave policije ističući da su uzorni građani a ne počinioci krivičnih djela ili lica bliska sa bezbjednosno interesantnim licima.

URA tražila izvinjenje, Škrelja se kupao 

Ispred stanice policije odmah nakon racije, okupili su se ministar za ljudska i manjinska prava Mehmed Zenka, gradonačelnik Ulcinja Nazif Cungu i poslanici Genci Nimanbegu, Ljuiđ Škrelja i Dritan Abazović. Oni su tražili objašnjenje za policijsku akciju.

Zenka i Cungu su kazali građanima da odmah dokumentuju sve slučajeve neprimjerene intervencije nad građanima “kako bi advokat uložio tužbu i da dokaze proslijede i drugim nadležnim organima”.

Abazović je rekao da je akcija Interventne jedinice bila bespotrebna, ocjenjujući da se radilo o demonstraciji sile.

Dan nakon racije, Vijesti su pokušale da uzmu i komentar od Škrelje.

“Ne mogu sad da pričam, na bazenu sam, kupam se, čućemo se kasnije”, kazao je Škrelja.

URA je u saopštenju nakon racije pozvala policiju da se izvini građanima zbog neprimjerene akcije.

Izvor: Vijesti Online