URA: Ulcinjsku rivijeru niko ozbiljan neće htjeti

June 29, 2017   | news

Iz Građanskog pokreta URA napominju da nijesu protiv privatizacije jer su svjesni da se jedino uz angažman stranog kapitala i znanja može ubrzati razvoj i otvoriti nova radna mjesta

“Za mjesec niko ozbiljan ne može pripremiti projekat”: Hotel Olimpik

Autor: Milorad Milošević

Vlada ne traži kredibilnog i ozbiljnog investitora za dugoročni zakup Ulcinjske rivijere, nego želi da nastavi štetni privatizacioni ritam koji je davno uhvatila, smatraju u Građanskom pokretu URA.

“To potvrđuju i kvalifikacioni uslovi iz tendera u kojem se navodi da investicioni program mora da iznosi najmanje 10 miliona eura. Srž ovog javnog poziva, koji ne nosi epitet ni međunarodnog, jeste da Vlada daje u zakup 122.000 kvadratnih metara najvrednijeg zemljišta na Velikoj plaži, 33.000 kavadrata zemljišta u zoni Morskog dobra i čitavu Ulcinjsku rivijeru, osim objekata na Adi Bojani, uz poražavajući investicioni uslov”, naveli su iz URA.

Dodaju da godišnja renta od 3,5 odsto ukupnih projetkovanih prihoda zvuči prilično smiješno.

“Najviše od svega zabrinjava rok prijavljivanja na tender koji ističe 21. jula. Za mjesec niko ozbiljan ne može pripremiti projekat i to usred ljeta, osim onih koji ih u tajnosti pripremaju godinama i za koje se vjerovatno i otvorio tender”, dodali su iz ove partije.

Napominju da nijesu protiv privatizacije jer su svjesni da se jedino uz angažman stranog kapitala i znanja može ubrzati razvoj i otvoriti nova radna mjesta.

“Ipak, nakon svih promašaja koje je DPS napravio sa privredom Ulcinja, a koje skupo plaćaju građani, ne možemo imati nadu da ćemo uskoro doživjeti ekonomski preokret”, kazali su iz URA.

Dodaju da je Ulcinjska rivijera samo jedna od velikih ulcinjskih kompanija koja je zahvaljujući vladinoj privatizacionoj politici “prošla put od giganta do prosjaka turističke privrede, iako je rasprodala skoro sve hotele i imovinu u periodu u kojem je bila u stečaju”.

Podsjećaju da iako se u svim izvještajima Savjeta za privatizaciju napominje da je u cilju rješavanja otvorenih pitanja neophodno da se razriješi pitanje statusa zemljišta, ovaj status ni danas nije riješen.

“Zato imamo jedan čudan i sumnjiv javni poziv kojim se izdaju zemljište u državnoj svojini i u zoni morskog dobra i objekti firme u državnoj svojini. Namjera ovoga je jasna, a to jest da Ulcinjska rivijera ostane i dalje prosjak turističke privrede i da neće naći pravog strateškog partnera jer niko ozbiljan i kredibilan ne bi se opustio u ovakve vladine avanture osim unaprijed poznatih investitora koji su u principu domaći Englezi, Rusi ili Arapi”, zaključili su iz URA.

Izvor: Vijesti Online