U Ulcinju optužbe za namještanje tendera na lokacije “Big ben” i “Provokator”

July 14, 2017   | news

Optužbe za namještanje tendera u Ulcinju: Čija je ponuda najpovoljnija, ko je kome brat od tetke

“Ovdje se radi o organizovanom kriminalu. Bio sam jedini uredni ponuđač sa najvišom ponuđenom cijenom. Bivši zakupci bili su drugorangirani i nijesu imali kompletnu ponudu”, istakao je Goran Šćekić, ponuđač na licitaciji

Autor: Suzana Ganić

Opštinska tenderska komisija u Ulcinju nakon druge javne licitacije objavila je listu najboljih ponuđača za privremene lokacije na teritoriji ove opštine.

Optužbe za namještanje tendera ne prestaju, komisija poriče neregularnosti, a inspektori za privredni kriminal češljaju slučaj za dvije lokacije – otvorene barove na Maloj plaži “Big ben” i “Provokator”.

YouTube Preview Image

Prva licitacija je propala, jer se čekalo na saglasnost Ministarstva finansija, pošto su najatraktivnije lokacije pod hipotekom.

Rezultate javne licitacije za izdavanje privremenih objekata na Pristanu, za lokacije “Big Ben” i “Provokator” trebalo bi poništiti jer je licitacija namještena, tvrde dvojica ponuđača, koji su nakon objave rezultata drugorangirani.

“Ovdje se radi o organizovanom kriminalu. Bio sam jedini uredni ponuđač sa najvišom ponuđenom cijenom. Bivši zakupci bili su drugorangirani i nijesu imali kompletnu ponudu”, istakao je Goran Šćekić, ponuđač na licitaciji.

Dok drugorangirani najavljuju krivičnu prijavu, njihove navode demantuju i Opštinskoj tenderskoj komisiji.

“Odgovorno tvrdim da su sve ponude koje su pristigle potpuno uredne i blagovremene. Istina je da je Goran Šćekić ponudio višu cijenu, ali Leonardo Stanović je dostavio dokument koji potvrđuje da je tokom prošle godine koristio tu lokaciju i s tim u vezi sljeduju ga određeni bodovi, koji ga čine najpovoljnijim ponuđačem”, rekao je Aslan Lunji, predsjednik tenderske komisije.

S druge strane, Šćekić tvrdi da priča o bodovanju ne pije vodu.

“Bodovanje ne postoji. Bodovanje je neustavno. Ja tražim lično od vas da dobijete na uvid od predsjednika komisije odluku gdje se spominje bodovanje”, rekao je Šćekić.

Odluka o bodovanju je dostavljena Televiziji Vijesti i potpisuje je predsjednik opštine Nazif Cungu. Ona međutim nije prošla skupštinsku procedure, ali u kabinetu tvrde da nije ni morala.

Dalje optužbe odnose se na nepotizam, odnosno rodbinske veze predsjednika tenderske komisije sa nekim ponuđačima.

“Dovoljno je da kažem da je predsjednik komisije Aslan Lunji rođeni brat od tetke Armendu Mili i da su ujedno i partneri u ovom poslu”, rekao je Mario Kačinari, ponuđač na licitaciji.

Lunji ne poriče rodbinske veze.

“Istina je da sam u bliskom srodstvu sa jednim od ponuđača. U skladu sa zakonom o opštem upravnom postupku, tražio sam od komisije da me izuzme zbog konflikta interesa. Odgovorno tvrdim da u ovom slučaju, predmet “Big Ben”, ja nisam uzeo učešće”, kazao je Lunji.

Specijalno tužilaštvo već vodi postupak oko ove dvije lokacije.

Članovi komisije dali su izjave inspektorima privrednog kriminala u Baru.

Izvor: Vijesti Online