Mihailo traži ukloniti crkvu sa Rumije

July 16, 2017   | Ngjarjet - Events

Mitropolit Crnogorske pravoslavne crkve (CPC) Mihailo istakao je da je Inspekcija za zaštitu kulturnih dobara urgentno postupila u slučaju postavljanja spomenika Puniši Račiću, a da na peticije CPC da se ukloni crkva na Rumiji nije bilo odgovora

Mitropolit CPC je saopštio da je Inspekcija za zaštitu kulturnih dobara naredila uklanjanje spomen ploče Puniši Račiću tek nakon žestoke reakcije cjelokupne hrvatske javnosti, koja je formalno iskazana u noti Ministarstva vanjskih poslova Hrvatske.

“U protivnom, spomen ploča Račiću, poslaniku Radikalne stranke u Kraljevini Srba, Hrvata i Slovenaca, koji je 1928. godine, u Narodnoj skupštini u Beogradu, ubio trojicu poslanika Hrvatske seljačke stranke, a dvojicu ranio, krasila bi Podkomovlje, taman kao i limeni objekat, vrh od Rumije. Na sve naše peticije i proteste da ukloni taj objekat s Rumije, za razliku od urgentnog postupanja u ovom slučaju u vezi spomen ploče, ista ta Inspekcija, odnosno crnogorska administracija, ostala je nijema”, naveo je mitropolit Mihailo.

On je kazao da je takva politika očito nadahnuta ideologijom koja Crnu Goru ne doživljava kao državu.

“Takva njena politika, koja prezire sve crnogorsko, a uklanja se s puta svemu velikosrpskome, očito je nadahnuta ideologijom koja Crnu Goru ne doživljava kao državu. Reklo bi se da se identifikujete s ciljevima formulisanim na Svetosavskom kongresu u selu Ba 1944. godine. Samo tako se može objasniti činjenica, da su naše crkve i manastiri mjesta u kojima se agituje protv crnogorske države i državnosti, dok se u zemlji vrši duhovno nasilje nad Crnogorcima”, istakao je mitropolit CPC.

On je poručio da će CPC pravdu tražiti pred međunarodnim institucijama.

“Na ovome primjeru u vezi spomen ploče Račiću, naučili smo, umjesto pred našim institucijama, pravdu moramo da tražimo pred UNESKO-om i nekim međunarodnim institucijama, što ćemo javno i da uradimo. Očito, da se Inspekcija neće očitovati u povodu limenoga objekta na Rumiji, dok, slično ovom slučaju, ne čuje javni i glasni protest od vani, dakle, međunarodnih kulturnih i naučnih institucija. Zato ćemo se truditi da ga dobije u pismenoj i usmenoj formi”, zaključio je mitropolit Mihailo.

Izvor: RTCG