Gudrun Steinacker, i dalje zabrinuta za Solanu

July 21, 2017   | news

Bivša ambasadorka Njemačke, Gudrun Štajnaker (Gudrun Steinacker), uputila je zvanično pismo predsjedniku Evropskog parlamenta, Antoniju Tajaniju, koji je ove sedmice boravio u zvaničnoj posjeti Crnoj Gori u kome je iskazala zabrinutost stanjem u oblasti zaštite prirode u našoj zemlji.

Kako je saopšteno iz Centra za zaštitu i proučavanje prica Crne Gore, posebnu zabrinutost Štajnaker je iskazala po pitanju izostanka zaštite Ulcinjske solane, što je kako su kazali tri godine za redom bila ključna stavka Rezolucija Evropskog parlamenta (2015, 2016 i 2017. godine).

“U pismu Štajnaker zaključuje da rezolucije nijesu postigle da Vlada Crne Gore ispuni svoju posvećenost i obavezu koja proizilazi iz brojnih akata koji se tiču zaštite biodiverziteta kao što su Bernska i Ramsarska konvencija, čija potpisnica je i Crna Gora. Neposvećenost Vlade rješavanju problema devastacije staništa Ulcinjske solane, ogleda se u finansijskim interesima moćnih porodica koji je u suprotnosti sa stavovima rezolucije, a to je hitna zaštita ovog važnog staništa”, navodi se u saopštenju.

U pismu se takođe zaključuje da se politika Vlade ne razlikuje u odnosu na pređašnji sastav, nastavlja se uobičajena praksa devastacije prostora i prirode u korist nekolicine, što rezultira evidentnom ekonomskom nestabilnošću u zemlji i dubokim podjelama.

Pismo je upućeno predstavnicima Evropske komisije, komesaru za proširenje Johanesu Hanu, poslanicama EU parlamenta Ulrike Lunaček, Analiese Dods, Teri Reintkle i međunarodnim organizacijama BirdLife International i Euronatur.

Sastavni dio pisma je i sadržina onog upućenog šefu Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori, Aivu Oravu koje je upućeno nakon treće međunarodne konferencije o zaštiti Ulcinjske solane, koja je kako se navodi očigledno dala prostora neizvjesnosti obzirom da Studija koju finansira Delegacija, bar po tadašnjim zaključcima predstavnika Ministarstva održivog razvoja i turizma, neće biti dovoljna za zaštitu ovog lokaliteta.

“U međuvremenu Ulcinjska solana, usljed izostanka proizvodnje soli, a samim tim i adekvatnog upravljanja vodama, prolazi kroz fazu sistematskog urušavanja ekosistemskih vrijednosti. Ista obećanja se ponavljaju iz godine u godinu ali se niti jedno od njih ne ispunjava, pa čak ni kada su iznešene javno od strane samog ministra (bivši ministar Gvozdenović je obećao zaštitu solane i proizvodnju soli još polovinom 2016. godine). Na osnovu toga zaključuje se da ne postoji politička volja za zaštitu solane. I dok se očigledno radi na sistematskom uništavanju fabrike i staništa do nivoa kada neće biti moguće izvršiti revitalizaciju staništa i pokretanje proizvodnje, pitanje vlasništva i privatizacije ostaje neriješeno, a od ključne važnosti je za dalju sudbinu lokaliteta”, navodi se u saopštenju.

U zaključku pisma Delegaciji, koje je proslijeđeno i predsjedniku Evropskog parlamenta, naglašeno je očigledno neslaganje sa stavom ministra evropskih poslova, Andrije Pejovića, da Ulcinjska solana ne predstavlja uslov za otvaranje poglavlja 27.

“Naprotiv, Ulcinjska solana i zaštita ovog jedinstvenog biodiverziteta, predstavlja test posvećenosti Crne Gore ka usvajanju i implementaciji vrijednosti koje baštini Evropska unija, a koji se odnose na životnu sredinu, zaštitu prirode, vladavinu prava i održivi razvoj”, zaključuje se u saopštenju.

Izvor: TVCG