Kulturë / Kultura

“Art Club” sjell “Katalog-un e botimeve 1991-2015”
Shoqata e Artistëve dhe Intelektualëve “Art Club” ka publikuar së fundmi “Katalog-un e botimeve” të saj, në të cilin prezantohet veprimtaria botuese e kësaj shoqate gjatë periudhës 1991-2015. Në të janë përfshirë 104 botime të 43 autorëve. Katalogu është hartuar duke ndjekur parimin kronologjik të daljes së botimeve. Në të janë paraqitur në mënyrë të përmbledhur të dhënat kryesore dhe një vështrim i shkurtër për secilin botim. Katalogu përbëhet nga 138 faqe me ngjyra dhe çdo botimi i është... Vazhdo

May 3, 2017  :: Kulturë / Kultura :: Comments Off on “Art Club” sjell “Katalog-un e botimeve 1991-2015”
Tags:

KNSH: Ftesë për pjesëmarrje në diskutimin publik mbi tekstet e projektligjeve për arsim
KËSHILLI KOMBËTAR I SHQIPTARËVE NË MAL TË ZI NACIONALNI SAVJET ALBANACA U CRNOJ GORI ALBANIAN NATIONAL COUNCIL IN MONTENEGRO Nr . 66/17 Ulqin, më 29.04.2017   FTESË   Të nderuar, Këshilli Kombëtar i Shqiptarëve njofton opinionin se Ministria e Arsimit ka nxjerrë në diskutim publik projektligjet mbi ndryshimet dhe plotësimet e ligjeve ekzistuese të arsimit në Malin e Zi. Ftojmë të gjithë aktorët e interesuar, përfshirë specialistë të arsimit, drejtues të shkollave, mësimdhënës, përfaqësues të partive... Vazhdo

April 29, 2017  :: Kulturë / Kultura :: Comments Off on KNSH: Ftesë për pjesëmarrje në diskutimin publik mbi tekstet e projektligjeve për arsim
Tags:

Mendim rreth librit “ Urgjenca gjuhësore” të  Gjovalin Shkurtajt
Gjuha shqipe të “mjekohet”  me shumë ngut Gjekë Gjonaj, Ulqin Akademiku Gjovalin Shkurtaj gjuhësisë shqiptare   i dhuroi edhe një libër të vlefshëm. Një vepër me vlera të veçanta për të gjthë shqiptarët. Për gjuhën e tyre të folur e të shkruar. Ky emër i njohur i letrave shqipe dhe  mbrojtës i zellshëm i pastërtisë dhe pasurimit të gjuhës shqipe, botoi  nën siglën e Shtëpisë Botuese “ Naimi”në Tiranë librin e tij më të ri “ Urgjenca gjuhësore”(Fjalorth i barbarizmave dhe huazimeve të... Vazhdo

April 28, 2017  :: Kulturë / Kultura :: Comments Off on Mendim rreth librit “ Urgjenca gjuhësore” të Gjovalin Shkurtajt
Tags:

Art Club: Karvani i shkrimtarëve vendas në shkollat në Guci dhe Plavë
Shoqata e Shkrimtarëve dhe Artistëve “Art Club” në bashkëpunim me Shkollën Fillore “Xhafer Nikoçeviq” – Guci dhe Shkollën e Mesme të Përzier “Beqo Bashiq” – Plavë organizoi të hënën, më 24 prill, dhe të martën, më 25 prill, takime letrare në këto dy shkolla, në kuadër të Karvanit të shkrimtarëve vendas. Në takimet letrare kanë marrë pjesë shkrimtarët Ibrahim Berjashi, Ali Gjeçbritaj, Hajredin Kovaçi, Hasnije Kukaj – Gjonbalaj, Havaja Prelvukaj dhe Anton Gjuravçaj (në Plavë), të cilët... Vazhdo

April 27, 2017  :: Kulturë / Kultura :: Comments Off on Art Club: Karvani i shkrimtarëve vendas në shkollat në Guci dhe Plavë
Tags:

Teatri “Teuta” i Ulqinit sot në Teatrin Eksperimental në Tiranë
Teatri “Teuta” i Ulqinit po zhvillon një tur shfaqjesh në Shqipëri me premierën “Nana”. Pas shfaqjes që u dha me 22 prill në teatrin ‘Migjeni” në Shkodër teatri i diasporës shqiptare do të ngjitet këtë të hënë në Teatrin Eksperimental “Kujtim Spahivogli” në Tiranë. Në këtë shfaqje luajnë aktorët Vjosa Tasholli, Muho Uruçi, Anes Kurti, Albana Kurti Zeçeviq dhe Bashkim Alaj. “Nana” e cila me regji të Munib Abazit, ngjarjet zhvillohen në një familje, e cila jeton në kushte jo shumë të mira... Vazhdo

April 24, 2017  :: Kulturë / Kultura :: Comments Off on Teatri “Teuta” i Ulqinit sot në Teatrin Eksperimental në Tiranë
Tags:

Teatri ”Teuta” i Ulqinit për herë të parë në Shqipëri me shfaqjen ”Nëna”
Në Teatrin Kombëtar Eksperimental ”Kujtim Spahivogli” do të zhvillohet nesër një konferencë për mediat ku do të prezantohet për herë të parë në Shqipëri trupa e teatrit “Teuta”, Ulqin me shfaqjen “Nëna”. Shfaqja ”Nëna” flet për jetën e një familje, në kushte jo shumë të mira financiare, vjen e keqësohet në momentin kur zonja e shtëpisë, mbetet e ve (vejushë) në moshë shumë të re. Një grua shtatzanë, e cila nuk di si të mbijetojë në një shtëpi të vjetër, të ftohtë, shpirti i saj... Vazhdo

April 21, 2017  :: Kulturë / Kultura :: Comments Off on Teatri ”Teuta” i Ulqinit për herë të parë në Shqipëri me shfaqjen ”Nëna”
Tags:

Gjuha shqipe, (jo) zyrtare në Mal të Zi nga Qani Osmani
Letërnjohtimi material dhe shpirtëror i një kombi është gjuha të cilën ai e flet në jetën e përditshme, ndërsa letërnjohtim formal dhe fizik i tijë është flamuri që ai e ka valvitur nëpër beteja dhe luftëra gjatë gjithë historisë së ekzistencës së vet! Doket, zakonet dhe tradita e kultivimit të kulturës kombëtare janë djepi ku është rritur dhe zhvilluar trupi dhe është kultivuar shpirti i kombit, i artikuluar me anë të gjuhës si personifikues i tij.                      Qani  Osmani Gjuha... Vazhdo

April 13, 2017  :: Kulturë / Kultura :: Comments Off on Gjuha shqipe, (jo) zyrtare në Mal të Zi nga Qani Osmani
Tags:

Instituti Yunus Emre shumë të mirëpritura në Ulqin
Qendra kulturore turke “Yunus Emre” në Mal të Zi e zhvillon veprimtarinë e saj që nga viti 2014-të. Drejtori i kësaj qendre Doc. Dr. Xhihan Ëzdemir (Cihan Özdemir) thotë se “Instituti vepron edhe në 50 qendra tjera të botës dhe ka për qëllim prezantimin e gjuhës, letërsisë dhe kulturës turke në botë dhe inkurajimin e vlerave kulturore ndërmjet popujve.” Kryetari Cungu priti delegacionin për projektin “Mali i Zi në ritmin e Europës” Kryetari I Komunës Nazif Cungu priti sot delegacionin e përbërë... Vazhdo

April 4, 2017  :: Kulturë / Kultura :: Comments Off on Instituti Yunus Emre shumë të mirëpritura në Ulqin
Tags:

Filluan aktivitetet për shënimin e Ditës së Ulqinit
Siparin e aktiviteteve kulturore e hapi Festivali ndërkombëtar i gruas krijuese, aktivitet që e organizon për çdo vit OJQ  ,,Harmonia,,. Edhe këtë vit Festivali tuboi një numër të madh të krijueseve të cilat me dijet e thella, mënjet krijuese dhe virtytet  e larta morale dhe shpirtërore  e shtyjnë shoqëerinë përpara. Organizatori me aktivitet të këtij lloji ka për qëllim të vlerësojë këtë forcë të madhe krijuese, ku lexuesi përherë ka gjetur dhe gjen bukurinë e shpirtit dhe sinqeritetin e... Vazhdo

March 30, 2017  :: Kulturë / Kultura :: Comments Off on Filluan aktivitetet për shënimin e Ditës së Ulqinit
Tags:

Kisha katolike në trevat shqiptare nga dr.Dom Nikë Ukgjini
KONTRIBUT PËR HISTORIOGRAFINË  SHQIPTARE Dr.Dom Nikë Ukgjini, KISHA KATOLIKE NË TREVAT SHQIPTARE, Botoi: Qendra Botuese Shoqata e Jezuitëve, Tiranë , 2016 Diversiteti fetar të shqiptarët paraqet një fenomen  të veçantë që na bën ndër popujt me tolerant në Europë, dukuri kjo e cila është vlerësuar vazhdimisht nga autoritetet e kohës. Edhe pse një  fenomen i tillë  në kohë të shkuara ishte me pasoja, ne kemi arritur ta ruajmë identitetin tonë kombëtar. Janë pikërisht studiues të huaj dhe vendas të cilët... Vazhdo

March 24, 2017  :: Kulturë / Kultura :: Comments Off on Kisha katolike në trevat shqiptare nga dr.Dom Nikë Ukgjini
Tags:

Page 3 of 9012345...102030...Last »