Bahri Brisku

Bahri Brisku – Letërsia shqipe në Mal të Zi (3) – Shkrimtarë me origjinalitet krijues
Krijimet letrare të kohës më të re Letërsia e shqiptarëve në Mal të Zi, ashtu si edhe te shqiptarët që jetojnë në rajone të tjera, rrënjët e saj i tërheq nga letërsia popullore, e cila me shekuj ka mbajtur gjallë shpirtin artistik. NJË DITË PRANVERE – është romani i shkrimtarit të ri dhe të talentuar Enver Mollabeqiri. Këtë roman e botoi Aurora në Ulqin më 2010. Ky është një roman i shkurtër, me rreth 100 faqe por që lexohet me ëndje. Disponon një përmbajtje tej interesante për lexuesit e rinj. Ngjarja... Vazhdo

March 30, 2013  :: Anketë / Anketa :: Comments Off on Bahri Brisku – Letërsia shqipe në Mal të Zi (3) – Shkrimtarë me origjinalitet krijues
Tags:

Bahri Brisku – Personalitet i nderuar i kulturës shqiptare
Nga Gjekë Gjonaj Kur njeriu  në një afat    të shkurtër kohor  përjeton ngjarje të këndshme domethënëse   në jetë dhe  në krijimtari   natyrshëm  mund të quhet  fatlum.  I tillë është protagonisti i kësaj mbrëmje albanologu, shkrimtari, poeti, studiuesi, folkloristi,  gazetari  dhe  atdhetari  ynë  tashmë i njohur edhe  në rrafshin mbarëkombëtar   prof.dr.Bahri Brisku. Ky intelektual i mirëfilltë  muajëve të fundit  më duket mjaft i përmbushur shpirtërisht dhe emocionalisht, ndoshta... Vazhdo

March 30, 2013  :: Kulturë / Kultura :: Comments Off on Bahri Brisku – Personalitet i nderuar i kulturës shqiptare
Tags:

Bahri Brisku feston 80 vjetorin
Bahri Brisku ka festuar të ejten e kaluar 80 vjetorin e tij të lindjes por të njejten ditë u be dhe perurimi i librit “Këngë popullore të shqiptarëve në Mal të Zi”. “Nderi i Kombit” e festoi ditëlindjen e tij tek shtëpia, ndërkohë që urimet e shumta nga miqtë e kolegë i mori përmes telefonit dhe postimet të urimeve në faqen e tij në Facebook. Bahri Brisku lindi më 14.03.1933 në Ulqin. Shkollën normale e kreu në Shkup më 1954, kurse shkollën e lartë pedagogjike (gjuhë dhe letërsi shqipe) po ashtu në... Vazhdo

March 21, 2013  :: Kulturë / Kultura, Shoqëria / Društvo :: Comments Off on Bahri Brisku feston 80 vjetorin
Tags: , , ,

Bahri Brisku: Krijuesit që sfiduan kohërat (1) + Foto
Letërsia shqipe në Mal të Zi – Krijuesit që sfiduan kohërat Në vorbullën e labirinteve, pellgut, dhe të pëngesave, intelektualët shqiptar, në Mal të Zi, kanë shënuar rezultate të lakmueshme në fushën e krijimeve letrare. Këta me veprat e veta cilësore, dukshëm sfiduan kohërat dhe padrejtësitë ushtruar nëpër mote kundra këtij populli liridashës. Pjesa më e madhe e këtyre krijimeve letrare, është shkruar në vargje. Kështu poezia si mbretëresha e artit universal, andaj edhe shkrimtarët e ëtuhit, me... Vazhdo

March 21, 2013  :: Opinione :: Comments Off on Bahri Brisku: Krijuesit që sfiduan kohërat (1) + Foto
Tags: , ,

“Art Club” boton librin “Këngë popullore të shqiptarëve në Mal të Zi” të autorit Bahri Brisku
Njoftim për media   “Art Club” boton librin “Këngë popullore të shqiptarëve në Mal të Zi” të autorit Bahri Brisku   Në botim të Shoqatës së Artistëve dhe Intelektualëve “Art Club” nga Ulqini, studiuesi Dr. Bahri Brisku ka botuar librin “Këngë popullore të shqiptarëve në Mal të Zi”. Në libër janë përfshirë 475 këngë, të cilat autori i ka mbledhur nga këngëtarë të të gjitha trevave ku jetojnë shqiptarët në Mal të Zi. Këngët janë ndarë sipas tematikës në 14 kapituj: Ninulat, Këngë... Vazhdo

March 15, 2013  :: Kulturë / Kultura :: Comments Off on “Art Club” boton librin “Këngë popullore të shqiptarëve në Mal të Zi” të autorit Bahri Brisku
Tags: ,

Ftese ne perurimin e librave te Dr Bahri Briskut – 14.04.2012 në ora 18:00
BIBLIOTEKA – QENDRA PËR KULTURË – ULQIN ASOCIACIONI ULQINI – ULQIN BASHKIMI I KRIJUESVE SHQIPTARË NË MAL TË ZI SHOQATA E ISH TË BURGOSURVE DHE TË PËRNDJEKURVE POLITIK TË SHQIPTARËVE NË MAL TË ZI   Organizojnë përurimin e librave   1. KUSARËT DHE DETARËT SHQIPTARË 2. RUDINA MAGJIKE   të autorit dr. Bahri Brisku   Salla e Bibliotekës së Qendrës për kulturë ULQIN të shtunën më 14.04.2012 në ora 18   Ju mirepresim  Vazhdo

April 12, 2012  :: Kulturë / Kultura :: Comments Off on Ftese ne perurimin e librave te Dr Bahri Briskut – 14.04.2012 në ora 18:00
Tags: , , ,

KNSH në MZ,organizoi Simpoziumin shkencor ndërkombëtar në Ulqin – Video
Këshilli Nacional i Shqiptarëve në Malin e Zi organizoi të dielën Simpoziumin shkencor ndërkombëtar me temë “Letërsia gojore dhe identiteti kombëtar shqiptar” Kontribut për studimet dhe kulturën shqiptare Studiues nga të gjitha trevat shqiptare kanë marrë pjesë të dielën në Simpoziumin shkencor ndërkombëtar të organizuar nga Këshilli Nacional i Shqiptarëve në Malin e Zi, me temë “Letërsia gojore dhe identiteti kombëtar shqiptar”, që u mbajt në hotelin “Mediteran” në Ulqin. Kryetari i KNSH-së... Vazhdo

October 3, 2011  :: Kulturë / Kultura :: Comments Off on KNSH në MZ,organizoi Simpoziumin shkencor ndërkombëtar në Ulqin – Video
Tags: , , , , , , ,

Ish të burgosurit dhe të përndjekurit politikë të shqiptarëve në Mal të Zi
Hapet perspektiva reale për realizimin e të drejtave të tyre Mali i Zi nuk ka qenë në gjendje që të ndërmarrë asnjë veprim të sigurt për realizimin e të drejtave të ish-të burgosurve dhe të përndjekurve politikë sipas konventave dhe traktateve ndërkombëtare. Deri para do kohe, Shoqata e ish-të Burgosurve dhe të Përndjekurve Politikë nuk ka qenë e regjistruar në nivel të Malit të Zi dhe nuk kanë ekzistuar ligje që precizonin sigurimin e dëmshpërblimeve, sigurimin e banesave, shkollimin e fëmijëve të tyre,... Vazhdo

February 17, 2009  :: Intervista / Intervju :: Comments Off on Ish të burgosurit dhe të përndjekurit politikë të shqiptarëve në Mal të Zi
Tags: , , , , ,

Këng dhe këngëtar Ulqinak (2)
“O ti det” – këngë ulqinake Kësaj radhe me Beqir – Beqo Trumën (Ulqin, 1943), profesor i kulturës fizike, në kafenenë e marinarëve, në Ranë, nuk flasim për të parët e tij detarë, por për muzikën popullore të Ulqinit. Beqoja i takon “gjeneratës së dytë” të anëtarëve të folklorit ulqinak. Kjo bisedë me të zhvillohet në një shpjegim historik të autenticitetit të këngës së vjetër qytetare të Ulqinit. Ai me zi shpreh këto mendime: – Kënga e vjetër qytetare mes Shkodrës... Vazhdo
Këng dhe këngëtar Ulqinak (1)
“Gusharaveli” – valle e harapëve të Ulqinit (Portret, bisedë me Hilmi Hoxhën, solist) Është një fotografi e moçme, shihet orkestri artistik; në bateri është një djalosh, një fare i ri. Ai është Hilmi Hoxha, bashkëbiseduesi ynë, tash një veteran i folklorit të Ulqinit. Për ta bërë portretin e tij, Hilmiu (Ulqin, 1939) thotë se duhet kthyer nja 50 vjet prapa. Shpjegon: Vazhdo  Vazhdo