Cafo Beg Ulqini

Cafo beg Ulqini – Personalitet i ndritur i kombit
Duke lexuar librin “Cafo Beg Ulqini” Nga Gjokë Dabaj  Për Cafo beg Ulqinin pata dëgjuar qysh në fëmijërinë time të hershme. Daja im, Gjergj Mardjonaj, ishte kryeplak katundi dhe ai e përmendte shpesh emrin e Cafobegut në bisedat me të rriturit. Përmendej gjithmonë për mirë, madje shumë vite mbasi malazezët i kishin ripushtuar Tivarin dhe Ulqinin. Por tash që e lexova librin “Cafo Beg Ulqini” të z.Fahri Buçinca, u njoha, gjithanësisht dhe themelisht, me profilin e atij njeriu të madh. Gjëja e... Vazhdo
Piratët Ulqinakë
Ai popull që e harron historin ,veshtire do ta kujtoj të ardhmen. Ardhja e sllavëve nga fillimi i shekullit të VII (pas fillimit të shekullit të VI), në Ballkan rritur shumëllojshmërinë etnike në Ballkan, Në çdo segment provuam ta zhdukin kulturen Ilire ,duke e marr si te veten …Por veshtir ishte të zhdukej plotesisht . Ilirët ishin detar të famshëm ,e vërtetuan Liburnët ,Mbretresha Teuta , dhe Ulqinakët. Ali Kaceni (1749) kapidan i flotës Ulqinake ,detar dhe pirat i njohur i detit mesdhe.Në Ulqin ende flitet... Vazhdo
Cafo Beg Ulqini kthehet në vendlindje përmes monografisë
Ulqin, 6 korrik –  Shoqata e artistëve dhe intelektualëve “Art Club”, të hënën në mbrëmje në Ulqin, përuroi monografinë “Cafo Beg Ulqini dhe veprimtaria e tij politike” të autorit Fahri Buçinca, njofton KosovaLive. Është dashur të kalojnë gjashtë dekada për ta “kthyer të skalitur në një monografi” në vendlindjen e tij, në Ulqin, Cafo Begun, njërin prej personaliteteve më të shquara, jo vetëm të Ulqinit, por edhe të rrafshit kombëtar. Redaktori i këtij botimi, Nail Draga, tha se publikimi... Vazhdo
Cafo Beg Ulqini: Mbeti i pashuar për t’u lavdëruar
Në plejadën e patriotëve shqiptarë të shekullit që sa kaloi, një vend nderi zë edhe Cafo Beg Ulqini. Ky u shfaq në horizontin shqiptar jo si i rastësishëm, si ndonjë meteor që lë mbrapa një rreze drite dhe në pak sekonda zhduket në pafundësi, por lindi si yll mëngjesi dhe mbeti i pashuar për t’u lavdëruar për së gjalli dhe për t’u nderuar dhe kujtuar me respekt për së vdekuri. “E vërteta historike nuk mund të harrohet dhe as të fshihet për interesa të çfarëdolloji qofshin ato. Figura të tilla si... Vazhdo