DIASPORA DHE VENDLINDJA

Kraja, rendimi i situates ekonomike zbrazet zona
Treva e Krajës e cila ndodhët në territorin e shtetit të Malit të Zi në kufi me Shqipërine shtrihet përgjatë Liqenit të Shkodres dhe nën majen e Malit Rumi. Kjo trevë ashtu si gjithë trveat tjera shqiptare në Mal të Zi është përballur me emigrimin dhe zbrazjen e saj. Ali Gjeçbritja mësues në shkollën 8 vjeçare “Gjergj Kastrioti- Skenderbeu” në Krajë, njëheresh edhe anëtar i i Këshillit Bashkiak të Tivarit shprehet se situata ekonomike e rënduar nga viti në vit ka diktuar largimin e të rinjëve nga kjo... Vazhdo
“Festa e geshtenjave-Kraje 2011”,perfundon me sukses – Video
Ka perfunduar me sukses per te pesten here me radhe, manifestimi bujqesor, turistik e kulturore “Festa e geshtenjave-Kraje 2011”. Kjo feste gjitheperfshirese pati nje interesim te jashtezakonshem si kurre me pare. Ne rruget kryesore ne qender te Ostrosit qe ne oret e para te mengjesit ishin reduar shites te ndryshem nga Kraja, Ana e Malit e Ulqnin me prodhime te ndryshme bujqesore. Verehej nje numer i shumte policesh qe po vendosin rendin per te mos lejuar bllokimin e komunikacionit. Me kalimin e oreve, reth ores 11:00 Ostrosi... Vazhdo
Festa e geshtenjave – Kraje 2011 – Video
Ky manifestim i pestë me radhë që po organizohet këtu në mbarimë të nëntorit, kur edhe përfundon vjelja, mbledhja e frytit të gështenjës. Manifestimin e sivjemë në Krajë e organizuan Bashkësia lokale Ostros, Shoqata e Bujqve dhe Blegtorëve të Krajës, dhe komuna e Tivarit, e cila ishte edhe donatori kryesor. Për dallim prej dy vjetëve të mëparshme, mënyrën e organizimit të manifestimit të sivjemë e karakterizoi një frymë krejt tjetër, e organizuar  vetë nga  vendasit,ku  ështe krejt autoktone si nga përmbajtja... Vazhdo
Nju Jork, u bë përurimi i librit “Diaspora dhe Vendlindja” i autorit Xheladin Zeneli
BEQIR SINA, New York Autori ka nënvizuar se :”Libri “Diaspora dhe Vendlindja” vjen në kohën e përfundimit të periudhes 20 vjeçare të miratimit të pluralizmit politik në Mal te Zi .Fundi i vitee 80-ta dhe fillimi i viteve 90-ta të shekullit të kaluar ishin vitet e ngjarjeve te medha historike, per popujt e shtypur deri me atëherë në Evropë sepse shënoj rënien e komunizmit dhe agimin e lirise dhe demokracisë BRONX – NEW YORK : Kësaj fundjave në njërin prej mjediseve të lokalit të njohur në... Vazhdo
Shqiptarët në Mal të Zi, popull i rrezikuar!
Nga pjesa e popullit shqiptar që mbet jashtë kufijve shtetëror të Shqipërisë dhe Kosovës dhe që sot gjinden brenda kufijve të shteteve te ish-Jugosllavisë, (Serbi,IRJM, dhe Mali i Zi), duket se shqiptarët në Mal të Zi janë më të rrezikuar. Derisa  shqiptarët në Maqedoni janë fuqi demografike dhe ekonomike,e që shpesh herë do të thotë edhe fuqi politike dhe ky faktor i pozicionon ata më mirë në arritjen dhe realizimin e statusit të popullit shtetformues. Kurse shqiptarët në Luginën e Preshevës (Kosova Lindore),... Vazhdo

September 22, 2011  :: Opinione :: Comments Off on Shqiptarët në Mal të Zi, popull i rrezikuar!
Tags: , , , ,

Intervista e Xheladin Zenelit  në TV Teuta
Xheladin Zeneli, si ish-deputet i LD në MZ në Kuvendin e Malit të Zi, i vlerëson  zhvillimet brenda spektrit politik shqiptar në Mal të Zi në TV Teuta i intervistuar nga gazetari – publicisti Ibrahim Berjashi? Duhet cekur se shtunen e kaluar në Anë të Malit u bë përurimi i librit “DIASPORA DHE VENDLINDJA” nga autori Xheladin Zeneli. Në këtë përurim merrnin pjesë shumë intelektualë, njerëz nga jeta politike, kulturore por edhe dashamirë të mirëfilltë të fjalës së shkruar. Libri “DIASPORA DHE VENDLINDJA”... Vazhdo

August 21, 2011  :: Intervista / Intervju :: Comments Off on Intervista e Xheladin Zenelit në TV Teuta
Tags: ,