Dr. Bahri Brisku

Bahri Brisku – Letërsia shqipe në Mal të Zi (2) – Shkrimtarë me origjinalitet krijues
Krijuesi nga Ulqini, i cili është marrë me krijimin e vlerave letrare për fëmijë, është Hajro Ulqinaku (1938). Ky krijues, me veprat e tij të shumta, bën pjesë në grupin e shkrimtarëve më të spikatur për kuantitet dhe kualitet të letërsisë mbarëkombëtare – shqipe. Hajro Ulqinaku me krijimet për fëmijë të të gjitha moshave është marrë që në moshën e re. Deri tani ka botuar për fëmijë këto përmbledhje dhe romane: Fëmijët e detit, Margaritarët e zez, Kolovajza dhe florinjt, Ani Beni ani, Çelësi... Vazhdo

March 30, 2013  :: Anketë / Anketa :: Comments Off on Bahri Brisku – Letërsia shqipe në Mal të Zi (2) – Shkrimtarë me origjinalitet krijues
Tags: , ,

Lufta në det – Këngët epike popullore (III)
Prof. Dr. Bahri Brisku Dëshmitë historike të traditave kulturore të rajoneve etnike të bregdetit hedhin dritë të bollshme që tregojnë dendur se ishin vazhdimisht të sulmuara dhe që gjendeshin nën zotërimin e pushtuesve të ndryshëm, por ndërkohë popullata vendase ruajti një autonomi të theksuar, duke u organizuar sipas situatave vetjake të tyre. Këto norma ligjore të ligjeve të vjetra popullore të mbajtura me këmbëngulje dhe me forcë u siguronin njëfarë vetëqeverisjeje të lirë. Të gjitha këto attribute... Vazhdo

November 1, 2011  :: Opinione :: Comments Off on Lufta në det – Këngët epike popullore (III)
Tags:

Vargjet e ndërgjegjes kombëtare – Këngët epike popullore (II)
Prof. Dr. Bahri Brisku Në një krijim epik tek Arbëreshët në Itali, këndohen trimëritë e patriotit Pjetër Shinit i cili në ato krijime simbolizon figurën e luftëtarit popullor, i cili në asnjë mënyrë nuk i dorëzoi armët. Luftonte me një guxim shumë të dalluar, prandaj si i tillë Pjetri kualifikohet si tmerr për armiqtë e shqiptarëve. Lidhur me rezistencën e gjërë që ua bëri osmanllinjve Ali Pashë Tepelena, populli i ka ngrehur disa vlera artistike duke dëshmuar që Ali Pashai ngriti lartë identitetin e kombit... Vazhdo

November 1, 2011  :: Opinione :: Comments Off on Vargjet e ndërgjegjes kombëtare – Këngët epike popullore (II)
Tags: ,

Dëshmi e identitetit nga Prof. Dr. Bahri Brisku
Këngët epike popullore (I) Prof. Dr. Bahri Brisku Sulmet e vazhdueshme të barbarëve dhe armiqve të rajonit me synime grabitqare të viseve të pëlleshme dhe bregdetare, ia ka imponuar gjeniut të rapsodisë që të krijojnë vlera artistike me qëllim që të ngrisin ndërgjegjen kombëtare për mbrojtjen e atdheut. Këto krijime të traditës në vargjet e epikës shqiptare, janë dëshmi të përfillshme për ç’do fushë të evoluimit tone kombëtar. Rapsodi popullor mbante qëndrim kritik ndaj atyre shqiptarëve që i shpërbënin... Vazhdo

October 22, 2011  :: Kulturë / Kultura :: Komente (1)
Tags: , ,

Hajdinaga: Botimi i fotoalbumit me krojet në territorin e Komunës së Ulqinit
Komuna inicon dhe do të  mbështesë përgatitjen dhe botimin e fotoalbumit ku do të përfshihen krojet në territorin e Komunës së Ulqinit. Kryetari i Komunës së Ulqinit z.Gëzim Hajdinaga, organizoi takimin e radhës me studiuesit dhe mjeshtarat e fotografisë së qytetit tonë. Këtë radhë ai u ndal dhe elaburoi nismën për përgatitjen e një  albumi ku do të përfshihen krojet në tërë territorin e Komunës së Ulqinit, legjendat që lidhen me ta dhe harta se ku gjenden. Ky propozim u përkrah njëzëri nga të gjithë... Vazhdo
Promovimi i librit “Flamuri Shqiptar” në Ulqin
Në organizim të Bashkimit të krijuesve shqiptarë , Qendrës për kultur të Ulqinit, Shoqatës të ish burgosurve politikë dhe disa organizatave tjera joqeveritare, me 25 të këtij muaji në Ulqin do të promovohet vepra “Flamuri Shqiptar” të studiuesit nga Tirana Jaho Braho. Në përurimin e këtij libri, i cili organizohet në kuadër të kremtimt të 28 nëntorit Festës së flamurit kombëtarë do të flasin studiues nga Shqipëria dhe Mali i zi. Dr. Bahri Brisku , duke iu referuar librit “Flamuri Shqiptar”... Vazhdo
Kusarët dhe detarët shqiptar
Tmerr për kusarët e tjerë Historiani i njohur romak Tit Livi, që në fillim të erës sonë përmend disa fortifikata të dalluara në bregdetin shqiptar si: Risanin, Kotorrin, Tivarin, Ulqinin, Durrahun (Durrësin), Ishmin e Shën Gjinin, të cilat vijimisht gjatë epokave ishin bazat e detarëve tanë. Detarët shqiparë posedonin një numër të madhe anijesh. Kemi të dhëna që vetëm detarët e Ulqinit dhe Tivarit posedonin afër 1000 anije të mëdha dhe të vogla. Ekzistojnë të dhëna të qëndrueshme historike që në të... Vazhdo

February 2, 2008  :: Kulturë / Kultura :: Comments Off on Kusarët dhe detarët shqiptar
Tags: , , ,